Viiden naisen iskuryhmä siirtyy Tornion Kivirannalla sijaitsevalle kasvikedolle jätesäkkien ja muiden tarvikkeiden kera. Heillä on vakaa tarkoitus puhdistaa alue sinne levinneistä lupiineista. Kyseessä on Lapin vieraskasvit tunnetuksi ja haltuun -hanke, jota pohjoisessa toteutetaan Lapin Maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtaja Paula Ahon johdolla. Yhtenä hankkeen tarkoituksena on levittää tietoa haitallisista vieraskasveista. – Olen kiertänyt ympäri Lappia kertomassa ihmisille haittalajeista ja niiden torjunnasta. Osa tuntee vieraslajit, mutta he eivät välttämättä tee mitään lajien poistamisen puolesta. Kurtturuusu ja lupiini näyttävät kauniilta kasveilta, joten niiden poistamiseen kaikki eivät löydä tarpeeksi painavaa syytä, Paula Aho sanoo. Lapissa yleisimpiä haitallisia vieraslajeja ovat jättipalsami, lupiini, kurtturuusu ja jättiputki. – Nämä lajit valtaavat alaa, jos niiden annetaan vapaasti kasvaa. Ne ovat uhka luonnon monimuotoisuudelle ja aiheuttavat muun muassa taloudellista ja terveydellistä haittaa. Esimerkiksi jättiputki on myrkyllinen kasvi, Aho kertoo. Vieraslajit voivat ehkäistä metsien uudistusta, alentaa kiinteistöjen arvoja tai aiheuttaa satotappioita maataloudelle. Vieraslajit leviävät ihmisten toimesta ja ilmaston lämpiämisen vuoksi. Myös linnuilla on oma osansa kasvien leviämisessä.
Kukkien kerääminen on jokamiehenoikeus. Vieraslajien poistaminen juurineen ei kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin. – Siihen tarvitaan maanomistajan lupa. Jos joku haluaa kitkeä vieraskasveja juurineen Tornion kaupungin mailta, niin annamme siihen luvan, Tornion puistomestari Henna Lauhikari sanoo. Paula Aho toivoo, että Lapin vieraskasvit tunnetuksi ja haltuun -hankkeen avulla omatoiminen talkootyö näkisi päivänvalon myös vieraslajien hävittämisen osalta. Lajien hävittämisessä tärkeää on myös kasvien lopullinen päätepiste. – Kerättyjä kasveja ei saa laittaa maatuvan jätteen joukkoon, vaan ne pitää laittaa sekajätteisiin tai juuri vieraslajeja varten oleviin roskasäiliöihin.
Vieraslajeista on säädetty oma vieraslajilaki. – Laki velvoittaa maanomistajan poistamaan haitalliset vieraslajit omalta maaltaan. Myös myynti, kasvatus, hallussapito ja ympäristöön päästäminen on kiellettyä. Puutarhajätteen dumppaaminen metsään luetaan ympäristöön päästämiseksi, Paula Aho muistuttaa.
Lähde: Lapin Kansa