Tänä vuonna kansainvälistä maailman vesipäivää vietetään tilanteessa, missä puhtaan veden merkitys hygieniassa on entisestäänkin korostunut. Käsien pesu saippualla ja puhtaalla vedellä on välttämätöntä koronaviruksen ja monien muiden tartuntatautien leviämisen hillitsemiseksi. Meillä Tampereella, kuten Suomessa yleensäkin, puhdasta vettä tähänkin tarkoitukseen riittää.
Vesihuolto on yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittinen palvelu, jonka on toimittava aina. Tämän varmistamiseksi me Tampereen Vedessä olemme varautuneet siihen, että meillä riittää ammattitaitoista henkilöstöä tärkeimpien toimintojen ylläpitämiseksi olemassa olevia häiriötilanne- ja viranomaisten ohjeita noudattaen. Asiakaspalvelu hoidetaan sähköisesti ja puhelimitse eikä vierailijoita ei oteta vastaan.
Tämän hetkisen tiedon mukaan koronaviruksen leviämistä talousveden välityksellä ei pidetä todennäköisenä. Tampereella kaikki juomavesi desinfioidaan vedenpuhdistuslaitoksilla, mikä tuhoaa raakavedessä mahdollisesti olevat virukset tehokkaasti.
Puhdas juomavesi on jokaisen oikeus
YK:n yleiskokous julisti vuonna 1992 22. maaliskuuta kansainväliseksi maailman vesipäiväksi. Vesipäivän tarkoituksena on lisätä tietoa ennen kaikkea vesivarantojen vaikutuksesta taloudelliseen tuottavuuteen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Puhdas juomavesi on jokaisen ihmisen oikeus, mutta sen yhteydessä korostuu myös sanitaation, viemäröinnin, hygieenisten käymälöiden ja yleisen puhtauden merkitys osana maailmanlaajuista kehitystä ja hyvinvointia.
Suomessakin on viime aikoina päässyt otsikoihin wc-paperin hamstraus kaupoista. Vesilaitokset ovatkin asiasta huolestuneita ohjeistaneet, että jos käy niin että paperi loppuu, vettä kyllä on saatavilla tähänkin tarkoitukseen. Vesi on monessa mukana.
Lähde: Tampereen kaupunki