Tuulisen sään vuoksi sinilevät ovat olleet viime viikon tapaan pääosin veteen sekoittuneena Suomen läheisillä merialueilla, eikä laajoja pintaesiintymiä ole havaittu satelliittikuvissa tai Rajavartioston lennoilla. Sinilevien määrä vedessä on kuitenkin edelleen hieman lisääntynyt Helsingin ja Riian välisen reitin sinileväpigmenttimittausten perusteella. Kyseiseltä reitiltä saadaan automaattisia havaintoja Silja Serenade -laivalle asennetuista SYKEn Alg@line-mittauslaitteistoista.
Valtakunnallisen sinileväseurannan rannikon ja saariston vakiohavaintopaikoilta on alkuviikon aikana saatu havaintoja yhteensä 93 vakiohavaintopaikalta, joista 65 paikalla ei ollut sinilevää, 23 paikalla oli hieman sinilevää ja 5 paikalla oli runsaasti sinilevää. Sinilevähavaintoja on ilmoitettu Suomenlahden, Saaristomeren, Selkämeren ja Vaasan edustan havaintopaikoilta. ”Verrattuna vuosien 1998−2019 sinileväbarometriin sinilevähavaintojen määrä valtakunnallisen leväseurannan rannikon ja saariston havaintopaikoilla on ajankohtaan nähden edelleen tyypillinen”, kertoo erikoistutkija Sirpa Lehtinen Suomen ympäristökeskuksesta.
Tällä viikolla sisävesien sinilevähavaintoja on kokonaisuudessaan tehty vähemmän kuin viime viikolla. Hieman levää on havaittu kahdellakymmenellä valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla. Runsaasti levää on havaittu viidellä ja erittäin runsaasti levää yhdellä valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla. Virallisen seurannan ulkopuolisia havaintoja oli tehty viime viikonlopun ja tämän viikon aikana noin 60, joista noin puolessa oli havaittu levää. Suurimmassa osassa maata sinilevää on havaittu keskimääräistä vähemmän. Ainoastaan Pohjois-Karjalan ja Keski-Suomen alueella sinilevää on havaittu keskimääräistä enemmän. Yleensä sinilevää ja leväkukintoja esiintyy järvillä runsaimmin elokuussa.
Loppukesällä järvissä voi esiintyä myös ruskeita, kellertäviä tai ruosteenpunaisia lauttoja, jotka aiheutuvat ruostesienen itiöiden massaesiintymistä. Ruostesienen itiöt ovat terveydelle vaarattomia. Runsaasti itiöitä sisältävä uimavesi saattaa aiheuttaa uimarille samanlaisia silmäoireita kuin siitepölylautat.
Lähde: SYKE