Metsähallitus ennallistaa soita yhä monipuolisemmin – osa kohteista sellaisia, joita aiemmin on pidetty ongelmallisina

Aiemmin on suojeltu pääasiassa luonnonsuojelualueiden soita. Nykyään mukaan otetaan myös talouskäytössä olevia alueita. Suomessa on 1980-luvusta asti käyttöön otetun soidensuojeluohjelman(siirryt toiseen palveluun) avulla pyritty säilyttämään suoluontoa.

Maan alun perin yli kymmenen miljoonan hehtaarin suoalasta on Metsähallituksen mukaan yli puolet otettu maa- ja metsätalouskäyttöön eli ojitettu. Soita palautetaan luonnontilaan ennallistamalla(siirryt toiseen palveluun). Niin on tehty erityisesti sellaisilla alueilla, joilla suon metsittäminen ei ole onnistunut, vaan puustonkasvu on ollut huonoa.

Esimerkiksi pohjalaiskunnissa soita on suojeltu ja ennallistettu erityisesti asumattomilla mailla, jotka ovat valtion omistuksessa. Suojelukohteita on runsaasti esimerkiksi Lestijärvellä ja Perhossa. Keski-Pohjanmaalla Lestijärvellä ja Vetelissä on ennallistettu muun muassa niin sanottuja riekkosoita eli karuja ja alun perin vähäpuustoisia rämeitä, joilla tiedetään varsinkin riekkojen viihtyvän.

Ylitarkastaja Ahti Putaala Metsähallituksen Eräpalveluista toteaa, että nuo alueet ovat olleet metsätalouskäytössä ja suojelua on rahoitettu metsästyslupatuloilla. – Riekot hyötyvät ennallistamisesta, mutta tietysti myös muutkin suolajit sekä luonnon monimuotoisuus. Metsähallituksen tavoitteena on suojella soita monipuolisesti, joten ennallistamista yritetään tehdä myös kaukana erämaista ja lähellä talouskäytössä olevia seutuja.

Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla viljeltyä alaa on paljon ja suojelu on haasteellista, kertoo suunnittelija Sakari Rehell Metsähallituksen Luontopalveluista. – On huomattu, että aikaisemmin ennallistamisen kannalta vaikeina pidettyjä ja ojitusten ympäröimiä alueita kannattaisi saattaa parempaan kuntoon, sillä niillä on paljon merkitystä luonnolle ja ihmisille. Ympäröivien ojitusten vaikutukset suoluonnolle tulevat näköjään esille hitaasti, vuosikymmenien jälkeen, Rehell sanoo. Nyt yritetään saada myös yksityisten talouskäytössä olevien maiden keskellä olevat suoalueet ennallistettua, vaikka se on haasteellista.

Lähde: Yle

Author: Tuula Pohjola