Metsäkeskukselle on toimitettu huolestuttavan paljon kemeratukihakemuksia nuoren metsän hoitokohteista, joissa työt ovat jääneet tekemättä. Taimikon varhaishoidossa ongelmana on liian varovainen harvennus. Metsäkeskus tarkasti viime vuonna maastossa noin 1 560 kohdetta, joilta metsänomistajat olivat jättäneet taimikon varhaishoidon tai nuoren metsän hoidon toteutusilmoituksen ja hakeneet kemeratukea. Tarkastettua pinta-alaa oli 7 758 hehtaaria. Tarkastuksissa havaittiin merkittävästi tuen rahoitusehdoista poikkeavaa työnjälkeä.
Otantatarkastettujen nuoren metsän hoitokohteiden pinta-alasta noin kolme neljäsosaa täytti kemeratuen rahoitusehdot. Otannan lisäksi metsäkeskus tarkisti joitakin kohteita harkinnan perusteella. Kyseisissä kohteissa taimikon varhaishoidon pinta-alasta kaksi kolmasosaa täytti kemeratuen rahoitusehdot. Tyypillinen ongelma oli taimikon jättäminen liian tiheäksi. Osalla ylitiheiksi arvioiduista kohteista tehtiin tarkastuksen pohjalta myös korjaavia töitä. Näiden korjausten jälkeen voitiin kemeratuki vielä myöntää. Tosin sellaisiakin kohteita löytyi, mihin oli haettu kemeratukea, mutta jätetty työt tekemättä. Tällä kertaa taimikon varhaishoidon hakemuksia hylättiin noin 16 hehtaarin alalta, koska töitä ei ollut tehty ilmoituksesta huolimatta.
Nuoren metsän hoidon kemerahakemuksia hylättiin eniten liian pienen poistuman sekä puuston liian suuren keskiläpimitan vuoksi. Harkintaan perustuen tarkastetusta nuoren metsän hoidon pinta-alasta vain noin puolet oli tukikelpoisia kohteita. Myös nuoren metsän hoidon hakemuksia hylättiin, koska ilmoitettuja metsänhoitotöitä ei ollut tehty. Tarkastuksissa paljastui, että ilmoitettujen mutta tekemättömien töiden pinta-ala oli huolestuttavan suuri, noin 184 hehtaaria.
Metsänhoitotöiden laatua voi parantaa töiden omavalvonnalla. Metsänhoitotöiden omavalvonnassa voi käyttää apuna Metsäkeskuksen Laatumetsä-mobiilisovellusta, joka kulkee puhelimen mukana maastossa.
Lähde: MT