MT-gallup: Korona on heikentänyt nuorten mahdollisuuksia sekä kuluttaa että säästää

Iällä on iso vaikutus siihen, miten korona on vaikuttanut omaan talouteen. Valtaosalla suomalaisista korona ei ole vaikuttanut mahdollisuuksiin kuluttaa. Korona on vaikuttanut nuorten talouteen. Heillä ei ole ollut epidemian vuoksi varaa kuluttaa yhtä paljon kuin aiemmin. Vastaavasti he ovat kyenneet säästämään aiempaa vähemmän. Tiedot ilmenevät Maaseudun Tulevaisuuden, Verkkouutisten ja Hufvudstadsbladetin tutkimuslaitos Kantarilla teettämästä kyselystä.

Kolme neljästä suomalaisesta sanoo, ettei koronalla ole ollut vaikutusta heidän mahdollisuuksiinsa kuluttaa. Vastaajien iän perusteella korona on kuitenkin kurittanut eniten nuoria. Alle 30-vuotiaistakin yli puolet, 59 prosenttia kertoo, ettei korona ole vaikuttanut kulutusmahdollisuuksiin. Osuus on kuitenkin selvästi vähemmän kuin kaikkien vastaajien keskuudessa.Varhaisessa keski-iässä olevista 31-39 -vuotiaista 70 prosenttia ja 40-49 -vuotiaista 68 prosenttia kiistää koronan vaikutukset kuluttamiseen.

Kääntäen: nuorimmista vastaajista 28 prosenttia kertoo kyenneensä kuluttamaan aiempaa vähemmän koronan vuoksi. Kahdessa seuraavassa ikäryhmässä prosentin ovat 23 ja 21. Koko tuloksen jakaumaan vaikuttavat eniten vanhimmat ikäluokat. Vielä 50-59 -vuotiaista ”vain” 79 prosenttia katsoo, ettei koronalla ole ollut omaan kuluttamiseen vaikutusta. Sen sijaan 60-69 -vuotiaiden keskuudessa prosentti on 85 ja yli 70-vuotiaiden keskuudessa peräti 91.

Valtakunnallisesti alueellisia eroja kulutusmahdollisuuksiin korona ei näytä luoneen. Asuinkunnan luonne sen sijaan määrittää kuluttamista hieman.Taajaan asutuissa kunnissa asuvista 81 prosenttia sanoo, ettei korona ole vaikuttanut, kun taas kaupunkimaisissa kunnissa asuvista näin vastaa 73 prosenttia.Vastaajan ammatti ja ansiotaso tuottavat loogiset vastaukset mahdollisuuksiin kuluttaa. Johtajista ja ylemmistä toimihenkilöistä 76 prosenttia kertoo, ettei koronalla ole ollut vaikutusta. Kyselyyn vastasi 1 097 henkilöä ajalla 22. – 24.7.2020. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lähde: MT

Author: Tuula Pohjola