Orapiimäheikki, rimpiryönikkä, mujukilvekäs, kostikka, metsänemä, tuhatheltta, isoriippusammal, lapinlantiainen. Nyt tiedämme entistä paremmin mistä kaikesta meidän tulee pitää huolta Pyhä-Luoston kansallispuistossa. Nämä ja sadat muut lajit löytyivät kansallispuiston lauantaina päättyneessä lajikartoitusmaratonissa.
Vuorokauden mittaisessa lajikartoitusmaratonissa, Bioblitzissä, parikymmentä luontoasiantuntijaa löysi satoja putkilokasveja, sammalia, jäkäliä, sieniä, kovakuoriaisia, vesiperhosia ja lintuja Pyhä-Luoston kansallispuistosta. Lopullinen lajimäärä selviää, kunhan asiantuntijat ehtivät tunnistaa tarkempaa määritystä vaativat lajit. Tulos julkistetaan Suomen luonnon päivänä 29.8.2020 Jo nyt voidaan kuitenkin sanoa, että Pyhä-Luoston kansallispuiston lajikirjo on huikea. Vuorokauden aikana löydettyjen lajien määrä on jo yli seitsemän sataa, ennen kuin ihan kaikkia lajeja on vielä edes määritetty. Ilahduttavia lajihavaintoja oli paljon, ja joukossa on kymmeniä Pyhä-Luostolta tai lähialueilta aiemmin löytymättömiä lajeja.
Lajitieto on luonnon suojelemisen perusta. Suojelualueilla lajitietoa tarvitaan alueiden hoidon suunnitteluun sekä retkeilyn ja muun käytön suuntaamiseen. Bioblitzit eli lajikartoitusmaratonit ovat hyvä tapa saada kerralla tietoa monesta eri lajiryhmästä, mutta kattavampi lajitieto kerätään pitkäjänteisellä kartoitustyöllä ja lajiesiintymien seurannalla. Nyt kartoittamassa oli 20 asiantuntijaa, joiden erityisalaa ovat putkilokasvit, luteet, helttasienet, sammalet ja kaksisiipiset hyönteiset. Moni lajiryhmä jäi kuitenkin vielä kartoituksen ulkopuolelle.
Lähde: Metsähallitus