Suomeen digitaalinen tekoälytuettu koulutus- ja oppimisjärjestelmä ensimmäisenä maailmassa

Meneillään olevasta koronapandemian aiheuttamasta etäopetusjaksosta pitää kerätä kaikki kokemukset. Niiden pohjalta Suomen on rakennettava kaikkia koulutusasteita koskeva kansallinen tekoälytuettu digitaalinen koulujärjestelmä samanaikaisesti SOTE-IT -järjestelmän kanssa. Digitaalinen tekoälytuettu koulutus- ja oppimisjärjestelmä rakentuisi SOTE-IT -järjestelmän mallin mukaisesti sisältäen erilaisia tietovarantoja, palvelukokonaisuuksia ja toimintaympäristöratkaisuja. Järjestelmän arkkitehtuurissa käytettäisiin hyväksi SOTE-IT -järjestelmän arkkitehtuuriratkaisuja ja -malleja.

Kehitettävä koulutus- ja oppimisjärjestelmä muodostuu oppijan omatiedosta ja valtakunnallisesta digitaalisesta sisältö- ja palvelualustasta (MIKAEL), joihin liittyy uuden sukupolven digitaalisen koulun (AGRICOLA) digitaalinen oppimisympäristö ja koulun oppilasarkisto. Tähän oppija liittyy käyttöliittymällään ja häntä avustaa digitaalinen omaopettaja. Kun tähän koulutus- ja oppimisympäristöön liitetään SOTE-järjestelmän palvelut, saadaan Suomeen rakennettua ensimmäisenä maailmassa digitaalinen SOTE- ja koulujärjestelmä. – Esitetyssä konseptissa oppimateriaalikeskus mahdollistaa lasten ja nuorten käyttämän opetusaineiston laadun ja luotettavuuden. Materiaali on jo nykyään monikanavainen. Digitaalinen kirja on vain yksi kanava ja uudessa järjestelmässä materiaalin hyväksyttävyyttä ja luotettavuutta valvotaan. Järjestelmä mahdollistaa yksilöllisen tekoälytuetun oppimisympäristön ja tukee opettajan työtä, toteaa UNESCO-professori Pekka Neittaanmäki. – Keskeisenä vaatimuksena on, että digitaalisessa oppimisympäristössä tulee olla riittävät tietoturvallisuusratkaisut, painottaa kyberturvallisuuden työelämäprofessori Martti Lehto.

Tekoälypohjaiset ratkaisut voivat mukautua mm. opiskelijoiden tietotason ja mielenkiinnon mukaan. Järjestelmällä voi auttaa opiskelijoita, niillä alueilla, joissa heillä on vaikeuksia. Näin voidaan tarjota erityisiä oppimateriaaleja oppijan tarpeiden perusteella. Esimerkiksi opiskelija tekee testin ennen sovelluksen käytön aloittamista; sovellus analysoi sen ja tarjoaa sopivia tehtäviä ja kursseja. Tekoälyn etuja opettajille ovat mahdollisuus ennakoida oppilaan oppimisongelmia, luoda parempaa sitoutumista ja yksilöllinen lähestymistapa.

– Suomeen rakennettava järjestelmä tulee olemaan malliesimerkki muille maille, mikä veisi meidät globaalin kehityksen ytimeen. Suomeen rakennettavat maailman ensimmäiset digitaaliset SOTE- ja koulujärjestelmät, sekä niihin liittyvät palvelualustat ja palvelut, voisivat olla globaaleiden markkinoiden johtava myyntituote, kertoo Neittaanmäki.

Lähde: Jyväskylän yliopisto

Author: Saara Teirikko