Suomessa selvitetään tänä kesänä ensimmäistä kertaa laajemmin mikromuovin määrää hiekkarannoilla. Suomenlinnasta tänään alkavalla muoviroskakiertueella kerätään tietoja muoviroskan määrästä rannoilla. WWF Suomen käynnistämässä hankkeessa mukana ovat Suomen ympäristökeskus ja Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS). Rannoilta kerättävä muovi on sekä suurikokoista muoviroskaa että mikromuovia.
Mikromuovinäytteitä otetaan kesän aikana seitsemän eri kaupungin hiekkarannalta: Helsingin lisäksi mukana ovat Oulu, Vaasa, Pori, Lohja, Hanko ja Porvoo. Todennäköisesti menetelmällä tullaan myöhemmin keräämään näytteitä myös pakollista, lain velvoittamaa muoviroskaseurantaa varten. – Suomen ympäristökeskus on kehittänyt menetelmän nyt siihen pisteeseen, että vuoden 2021 alusta voidaan tällaista velvoitetarkkailua ruveta heidän toimestaan suorittamaan ihan Suomen rannikon laajuisesti, WWF:n meriasiantuntija Anna Soirinsuo sanoo. Nyt tarkoitus siis on lähinnä kerätä ensimmäisiä tietoa siitä, kuinka paljon mikromuovia on rannoilla. Kerättävät mikromuovinäytteet tutkitaan Suomen ympäristökeskuksen laboratoriossa, ja tuloksia saadaan syksyllä.
PSS:n projektikoordinaattorin Julia Jännärin mukaan kaupunkirannat ovat Suomessa roskaisempia kuin luonnontilaiset. Syynä on luonnollisesti kaupunkirantojen suurempi käyttöaste, mutta myös esimerkiksi kaupungeissa sijaitsevat rakennustyömaat. Itämeren alueella Suomi on kuitenkin perinteisesti ollut roskaisinta seutua. – Nämä meidän seurantarannat ovat välillä olleet keskisen Itämeren roskaisempia, mutta nämä on sellaisia asioita, jotka vaihtelevat vuodesta toiseen, PSS:n projektikoordinaattori Atte Lindqvist sanoo. Rantojen kuntoon voi jokainen vaikuttaa itse keräämällä vähintäänkin omat roskansa. Lisäksi kaupunkisuunnittelulla voidaan kannustaa ihmisiä pitämään rannat siistinä.
Lähde: Yle