Luonnonvarakeskus (Luke) julkaisi tiistaina suden kanta-arvion. Susilaumojen kokonaismäärä kasvoi vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna noin 25 prosentilla. “Laumoja oli aiempaa enemmän erityisesti läntisessä Suomessa. Siellä oli todennäköisimmin 18 laumaa”, kertoo tutkimusprofessori Ilpo Kojola Lukesta. Susipareja oli todennäköisimmin 17, joista 15 paria eli Suomen puolella ja kaksi itärajan molemmin puolin. Susilaumaksi määritellään kolmen tai useamman suden ryhmä, jotka liikkuvat pääosin yhdessä ja jakavat saman reviirin. Reviirien kokonaismäärässä ei tapahtunut selvää muutosta, mutta reviirejä asuttavan susikannan rakenne muuttui. Verrattuna vuoteen 2019 reviireillä elää enemmän laumoja ja vähemmän pareja.
“Kevään 2019 pentutuotto oli hyvä, ja parit muuttuivat pentujen syntymisen myötä laumoiksi”, kertoo Kojola. Kevään 2019 hyvän pentutuoton odotetaan näkyvän vaeltavien susien aiempaa suurempana määränä tänä kesänä ja uusien reviirialueiden valtaamisena syksyn ja talven aikana. “Reviirien määrä on suurimmillaan alkutalvesta, ennen kuin talviajan ankarammat olosuhteet kasvattavat kuolleisuutta”, kertoo erikoistutkija Samu Mäntyniemi.
Susikannan ei odoteta runsastuvan merkittävästi vuoden 2021 maaliskuuhun mennessä. Vuoden 2019 hyvä pentutuotto voi realisoitua kannan runsastumisena aikaisintaan kevään 2021 pentutuotossa, todetaan kanta-arviossa. Susien yksilömäärän Luke arvioi olleen tämän vuoden maaliskuussa 216–246 yksilöä. Vuosi sitten maaliskuussa kannan suuruudeksi arvioitiin 185–205 yksilöä.
Luke on kehittänyt susikannan arviointimenetelmää. Luonnossa elävien eläinten kannan koon arviointiin liittyvää epävarmuutta ilmaistaan todennäköisyysjakaumalla. Esimerkiksi susilaumoja oli maaliskuussa 90 prosentin todennäköisyysvälillä 27–33. Todennäköisimmin määrä on 30. Kokonaan Suomen puolella elävien laumojen määrä oli todennäköisimmin 24 90 prosentin todennäköisyysvälillä 21–27.
Lähde: MT si