Tehdäänkö tulevaisuuden bensa vedestä ja ilmasta? Professori pitää sitä mahdollisena, mutta Suomessa keskitytään yhä biopolttoaineisiin

Ratkaisu ilmastoystävälliselle liikenteelle on keksitty, mutta tiedossa ei ole, milloin se lyö kunnolla läpi. Ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi kehitetään jatkuvasti uusia ratkaisuja. Nyt pinnalla on uusi teknologia, jonka myötä vedestä ja ilmasta on mahdollista valmistaa bensaa ja dieseliä, joiden käyttö ei kiihdytä ilmastonmuutosta. Kyse on synteettisten polttoaineiden tuotannosta. Tässä menetelmässä tehtaiden piipuista vapautuvasta kaasusta pyritään saamaan hiilidioksidia talteen ja uusiokäyttöön.

Kuluttajan näkökulmasta mikään ei muuttuisi, vaikka polttoaine vaihtuisikin ilmastoystävällisempään vaihtoehtoon, kertoo LUT-yliopiston energiatehokkuuden professori Jero Ahola.Aholan mukaan tällä hetkellä kuluttajille tarjolla olevien ensimmäisen polven biopolttoaineiden ongelma on siinä, että ne vievät viljelysmaata maataloudelta ja eivät välttämättä tuota päästövähennyksiä.

Biopolttoaineisiin panostetaan edelleen, mutta sen kannattavuudesta ollaan eri mieltä
Vaikka vedystä puhutaan isona ratkaisuna polttoaineiden ilmastoystävällisyydessä, biopolttoaineiden kehitys jatkuu edelleen.St1:llä on Kajaanissa Cellunolix-bioetanolitehdas, joka käyttää raaka-aineenaan sahanpurua etanolin valmistuksessa. Vastaavaa tehdasta ei maailmalla ole aiemmin ollut. Nyt tehtaan suhteen on suuret suunnitelmat ja siitä halutaan tehdä osaamiskeskus biomassapohjaiselle polttoainetuotannolle.Jo tällä hetkellä Kajaanista käsin etäoperoidaan muita tuotantolaitoksia. Alusta saakka tehtaan tuplausta on toivottu, mutta nyt puhutaan viisinkertaisesta laitoksesta.

LUT-yliopiston energiatehokkuuden professori Jero Ahola on eri mieltä. Hänen mielestään enää ei ole järkeä panostaa biomassapohjaisen polttoaineen tuotantoon. Teknologian kehittymisen myötä Ahola uskoo, että pian on mahdollista tuottaa tehokkaasti synteettistä polttoainetta. Hänen mukaansa tärkeämpää olisi keskittyä globaalimpaan kehitykseen.– Miksi biomassapohjasiin polttoaineisiin keskityttäisiin, kun synteettisissä polttoaineissa on tulevaisuus? Ahola pohtii.

Nesteen innovaatiojohtaja Lars Peter Lindfors arvelee, että synteettiset polttoaineet ovat kuluttajien käytössä pienessä mittakaavassa jo viiden vuoden sisällä, mutta isossa mittakaavassa aikaa menee paljon kauemmin. Yksi syy tälle on uusiutuvan vedyn tuottamiseen vaadittava runsas sähkön määrä.Lindforsin mukaan tällä hetkellä uusiutuvan sähkön saatavuus on vähäistä. Sen tulisi kasvaa merkittävästi ennen kuin vedyn tuottaminen polttoaineeksi voi tehdä merkittävän läpimurron.

LUT-yliopiston energiatehokkuuden professori Jero Ahola uskoo, että ratkaisu sähkön käyttöön voitaisiin taata uusiutuvalla ja päästöttömällä sähköllä, kuten tuuli- ja aurinkosähköllä. Kun sähköä on edullisesti tarjolla, synteettisten polttoaineiden tuotanto voisi lähteä kunnolla käyntiin.

Lähde: Yle 

Author: Tuula Pohjola