Tekninen kauppa työllistää Suomessa suoraan reilut 20 000 henkilöä etenkin teollisuutta ja rakentamista mahdollistavassa tuote-, palvelu- ja ratkaisukaupassa. Toimiala pitää tärkeänä, että valtion ensi vuoden talousarvio lisää eri toimin talouden aktiivisuutta. Koronapandemian jälkeenkin ilmastonmuutoksen torjunta säilyy ihmiskunnan päätavoitteena.
Valtiovarainministeriön budjettiesitys vuodelle 2021 on taloutta elvyttävä aivan kuten valtiovarainministeri Matti Vanhanen oli ennalta ilmoittanut. Maailmantalouden kehityksen suunta ja nopeus riippuvat suuresti siitä, kuinka pian koronavirukseen löytyy tehokas rokote. Sen jälkeen elpyminen talouden kaikkien aikojen jyrkimmästä pudotuksesta saattaa olla vauhdikas. EU-johtajat sopivat heinäkuussa 750 miljardin euron elpymistoimista, joilla autetaan EU:ta selviytymään covid-19-pandemian aiheuttamasta kriisistä. Summasta 360 miljardia on lainoja ja 390 miljardia avustuksia jäsenmaille. Suomi saisi unionin hätärahaa eli avustusta 3,2 miljardia.
Elpymis- ja palautumistukiväline perustuu jäsenmaiden kansallisiin suunnitelmiin, joihin on sisällytettävä sekä uudistuksia että julkisia investointihankkeita johdonmukaisena kokonaisuutena. Jäsenmaiden on jätettävä vuosia 2021–2023 koskevat suunnitelmansa komissiolle huhtikuussa 2021, mutta ne voivat toimittaa ensimmäisen suunnitelmaluonnoksen jo lokakuussa. Suunnitelmia arvioidaan uudestaan ja muokataan tarvittaessa vuonna 2022. Komissio arvioi elpymis- ja palautumissuunnitelmat. Perusteiden, jotka koskevat yhdenmukaisuutta maakohtaisten suositusten kanssa sekä jäsenvaltion kasvupotentiaalin, työpaikkojen luomisen ja taloudellisen ja sosiaalisen palautumiskyvyn vahvistamista, on saatava korkein pistemäärä arvioinnissa. Myönteinen arviointi edellyttää myös tehokasta panosta vihreään siirtymään ja digitaaliseen muutokseen.
Kansallisten elpymissuunnitelmien reunaehdot ovat siis melko laveat. Suomessa suunnitelman valmistelu etenee todennäköisesti osana syksyn budjettiriihtä, jossa tunnistetaan kohteita, jotka sisällytettäisiin osaksi kansallista suunnitelmaa. Vanhasen mukaan EU:n elvytysrahojen käyttö täytyy sovittaa yhteen jo tehtyjen kotimaisten elvytyspäätösten sekä hallitusohjelmaan sisältyvien tulevaisuusinvestointien kanssa. – Tekninen kauppa toimittaa ratkaisuja, joilla hidastetaan ilmaston lämpenemisen etenemistä. Olemme muun muassa sähköistämässä liikennettä, rakentamassa uusiutuvaa energiaa ja kehittämässä muovia korvaavia kestävän kehityksen materiaaleja. Olemme tehneet alan vähähiilisyystiekartan ja solmimme vuosi sitten ympäristöministeriön kanssa työkoneiden green deal -sopimuksen sekä olemme mukana kehittämässä päästöttömiä työmaita, hiilineutraaleja ja resurssivapaita yritysalueita.
Lähde: Teknisen kaupan Liitto