Teollisuuden 3D-tulostusprojekti mukana EU-hankkeiden kilpailufinaalissa

LUT-yliopiston ja eteläkarjalaisten teollisuusyritysten yhteinen metallien 3D-tulostusprojekti Me3DI on valittu Regiostars-kilpailussa omassa kategoriassaan viiden parhaan joukkoon. Regiostars on kilpailu ja palkinto Euroopan Unionin rahoittamille hankkeille, jotka osoittavat huippuosaamista ja uusia lähestymistapoja aluekehityksessä.

Teollisuuden 3D-tulostus (Me3DI) -projekti kisaa Regiostars-kilpailussa voitosta neljän muun eurooppalaisen projektin rinnalla luokassa: Teollisuuden muutos älykästä Eurooppaa varten.

Syksyllä 2018 käynnistyneessä Me3DI-projektissa Etelä-Karjalaan luotiin LUTin sekä teollisten yritysten yhteinen metallien 3D-tulostusosaamiskeskittymä. Keskittymässä LUT on jakanut tietoa 3D-tulostustekniikan mahdollisuuksista ja käyttäjäsovelluksista sekä perehdyttänyt yritysten väkeä tulostusteknologiaan ja laitekantaan.

Me3DI-projektin vastuullinen johtaja, LUT-yliopiston lasertyöstön ja 3D-tulostuksen professori Heidi Piili on iloinen projektin saamasta huomiosta ja finaalipaikasta EU-tason kutsukilpailussa.

“Regiostars-kilpailu on ollut olemassa vuodesta 2008 lähtien. Me3DI on ensimmäinen koskaan kilpailuun kutsuttu hanke LUT-yliopistosta ja Etelä-Karjalasta. Pidän kutsua tunnustuksena monipuolisesta ja merkityksellisestä tutkimusprojektista. Hienoa, että meidän tekemä metallien 3D-tulostuksen tutkimus ja siihen liittyvä hanke tiedostetaan”, Piili hymyilee.

Myös yleisö on löytänyt Me3DI-hankkeen. Projektin aikana pidetyt ilmaiset koulutustilaisuudet ja seminaari ovat vetäneet satoja osallistujia LUTin Lappeenrannan kampukselle. Piilin mukaan tarjolla on ollut järkevää asiatietoa 3D-tulostuksesta koulutusten ja case studyjen kautta. Lisäksi ihmiset ovat saaneet keskustella omien osaamis- ja yritysresurssiensa keskinäisestä hyödyntämisestä 3D-tulostamisessa.

“Olemme esitelleet LUTin tulostuslaitekannan ja tutkimusosaamisen hyödyntämismahdollisuuksia sekä tutkineet 3D-tulostuksen haasteita ja läpivieneet teollisia case studeja”, Piili summaa.

Metallien 3D-tulostuksella voidaan valmistaa esimerkiksi monimutkaisia, tuotteen sisään integroituja virtauskanavia. Tulostetut osat ovat usein kevyempiä ja kustannuksiltaan edullisempia kuin muilla menetelmillä valmistetut. Asiaan kuuluu muutakin kuin itse tulostus.

“3D-tulostukseen kuuluu tärkeänä osana oikeanlainen suunnittelu ja tulosteen digitaalinen simulointi ennen metallitulostamista”, Heidi Piili painottaa.

Euroopan aluekehitysrahaston rahoittama Me3DI-projekti alkoi 1.9.2018 ja jatkuu vuoden 2020 loppuun, minkä jälkeen osaamiskeskittymä jää tukemaan alan liiketoimintaa Etelä-Karjalassa.

Lähde: LUT

Author: Kirsi Seppänen