Tunnistaako tekoäly koronan hengitysilmasta? –Laaksossa kokeillaan puhallustestausta

29.06.2020 12:52
Laaksossa kokeillaan pystyykö puhallustestauksella saamaan luotettavan koronavirusdiagnoosin. Toimiessaan puhallustesti voisi olla maailman nopein ja edullisin koronavirustesti. Testitulos saadaan kahdessa minuutissa ja yksi testaus maksaa kaksi euroa.

Puhallustestiä tutkii suomalaisyritys Deep Sensing Algorithms Oy yhteistyössä Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin sekä Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan kanssa. Kaupunki tarjoaa Laakson terveysaseman testialustaksi ja varsinaisesta tutkimuksesta vastaa Deep Sensing Algorithms.

Parin euron testi nopeasti uuden teknologian avulla
Testi mittaa tutkittavan asiakkaan uloshengitystä 30 sekunnin ajan. Asiakas puhaltaa analysaattoriin tänä aikana 2–4 kertaa.

Analysaattorin nanosensorit mittaavat ja havainnoivat hengitysilmasta lyhytaikaisia orgaanisia yhdisteitä, jotka ovat ihmisen aineenvaihdunnan synnyttämiä biomarkkereita. Eri sairauksien synnyttämien biomarkkerien tunnistaminen on avain hengitysilman analysointiin.

Analysaattori kommunikoi pilvessä olevan koneoppivan tekoälypohjaisen diagnoosialgoritmin kanssa ja algoritmi palauttaa tiedon diagnoosista. Yhden tutkittavan vaiheaika on kaksi minuuttia. Uuden teknologian testi on nopeuden lisäksi myös edullinen. Yhden testin hinta on kaksi euroa.

Asiakkaalta kysytään lupa puhallustestiin. Kaikille testiin tuleville tehdään myös perinteinen nielunäytetesti ja puhallustestin tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista.

Tutkimus laajenee ulkomaille
Puhallustestin tutkimukset verrokkiryhmillä aloitetaan ensin Helsingissä ja Kazakstanissa. Tutkimuksia laajennetaan myöhemmin Hollantiin ja Yhdysvaltoihin.

Suomalaisyhtiön kehittämän analysaattorin valmistus on alkamassa ja ensimmäiset laitteet ovat toimitettavissa elokuussa. Yrityksen mukaan asiakkaat ovat jo varanneet ensimmäisen erän laitteita.

Samoja analysaattoreita voidaan mahdollisesti käyttää jatkossa myös muiden sairauksien toteamiseen uloshengityksestä, kun rinnakkaisten algoritmien kehitys käynnistyy. Deep Sensing Algorithmsin mukaan ainakin keuhkosyöpä ja suolistosyövät voi olla mahdollista seuloa kyseistä teknologiaa käyttäen.

Lähde: Helsingin kaupunki https://www.hel.fi/uutiset/fi/helsinki/tunnistaako-tekoaly-koronan-hengitysilmasta

Author: Saara Teirikko