Yli 7000 ysiluokkalaista harjoittelee ruokahävikin vähentämistä – Hävikki-battle käynnistyy kouluissa ensi viikolla

Hävikki-battlessa yhdeksäsluokkalaiset valinnaisen kotitalouden opiskelijat kisaavat siitä, kuka onnistuu valmistamaan kauppojen hävikistä näyttävimmät kahden ruokalajin annokset. Annoskuvat jaetaan Instagramissa, josta kilpailun tuomaristo valitsee voittajat. Ideana on opetella valmistamaan ruokaa satunnaisista raaka-aineista ja perehtyä ruokahävikin vähentämisen keinoihin.

Valtion kestävän kehityksen yhtiön Motivan ideoima Hävikki-battle järjestetään kouluissa tänä vuonna neljättä kertaa ja se käynnistyy Hävikkiviikolla 7.–13.9. Konsepti on palkittu pohjoismaisessa EMBLA Nordic Food Awards kilpailussa ja sen osanottajamäärä on kasvanut vuosi vuodelta. –Oppilaat ovat olleet innoissaan haasteesta ja saadessaan päättää itse, mitä hävikkiraaka-aineista valmistavat, kertoo Porvoon Strömborgska skolanin kotitalousopettaja Eva Green, jonka oppilaat voittivat Hävikkibattlen Instagram kuvakilpailun edellisvuonna. –Hävikki-battlessä haluamme opettaa, että kaappiin unohtuneista sekalaisista raaka-aineista ja jämistä syntyy yleensä helposti kokonainen ateria, Motivan viestintäpäällikkö Suvi Salmela kertoo.

Tänä vuonna Hävikki-battleen on ilmoittautunut mukaan yli 100 koulua ympäri Suomen ja oppilaita näissä kotitalouden valinnaisryhmissä on yli 7700. – Tyypillinen harhakäsitys on se, että hävikkiä syntyy eniten ruokakaupoissa. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan kilomääräisesti hävikkiä syntyy eniten kotitalouksissa noin 120 – 160 miljoonaa kiloa, 20 – 25 kiloa henkilöä kohden vuodessa, Suvi Salmela täsmentää. Kuluttajaliiton teettämän selvityksen mukaan viime keväänä koronan ja kotona vietetyn ajan lisääntymisen myötä kuluttajat arvioivat ruokahävikin vähentyneen. Ensi viikolla käynnistyvän Hävikki-battlen kuvakisan satoa voi seurata Instagramissa tunnisteella #hävikkibattle2020.

Lähde: Motiva

Author: Tuula Pohjola