Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa syytetään kolmea Uudellamaalla sijaitsevaa yritystä törkeästä ympäristön turmelemisesta.
Rangaistuksia vaaditaan yritysten kahdelle vastuuhenkilölle. Kahden Länsi-Uudenmaan alueella toimivan matkailualan yrityksen vastuuhenkilönä toiminut mies on syyttäjän mukaan tahallaan tai ainakin törkeästä huolimattomuudesta vienyt suuren määrän jätemaata Vihdin kunnan vesihuollolle tärkeälle Isolähteen pohjavesialueelle. Tekoon on osallistunut kuljetusalan yrittäjä. Alue on paikallisen vedenottamon suoja-aluetta. Syytteessä olevan matkailualan yrittäjän omistama hiihtokeskus sijaitsee samalla alueella.
Syyttäjän mukaan jätemaata oli viety pohjavesialueelle kaikkiaan jopa 115 978 tonnia eli lähes 116 miljoonaa kiloa aikavälillä 1. lokakuuta 2015 – 11. marraskuuta 2016. Määrä vastaa yli 2 300 kasettikuorma-autollista jätemaata. Hiihtokeskusyrittäjä ja kuljetusalan yrittäjä ovat rikkoneet syyttäjän mukaan ympäristönsuojelulakia, vesilakia ja jätelakia toimittaessaan jätemaata vedenottamon suoja-alueelle ilman lain edellyttämiä lupia. Jätemaa on voinut aiheuttaa alueella ympäristön pilaantumista ja jopa vaaraa ihmisten terveydelle. Syytteen mukaan yrittäjien laittomasti läjittämä ylijäämämaa on vaarantanut alueen pohjaveden laadun. Vihdin vesilaitoksen Isolähteen vedenottamo jouduttiin sulkemaan tapauksen vuoksi useiden kuukausien ajaksi. Tilanne on aiheuttanut Vihdin vesilaitokselle ylimääräistä työtä ja huomattavia kustannuksia.
Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuteen toimitettujen kirjallisten vastausten mukaan syytetyt kiistävät syytteet törkeästä ympäristön turmelemisesta. Yrittäjien mukaan pohjavesialueelle kuljetettu maa-aine ei ole ollut pilaantunutta, joten se ei ole aiheuttanut ympäristölle haittaa. Yrittäjät kiistävät myös laittoman maankaatopaikkatoiminnan. Syyttäjä vaatii hiihtokeskusyrittäjälle ja kuljetusalan yrittäjälle vähintään yhden vuoden ja kuuden kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta ja tuntuvaa sakkoa. Asian käsittely jatkuu Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa 13. lokakuuta. Syyte asiassa nostettiin jo 4. huhtikuuta 2019.
Lähde: Yle