Yritysjohtajista yhdessä yössä kriisijohtajiksi – Tutkimus kertoo, miten korona muutti johtamista pysyvästi

Tutkimukseen vastanneista johtajista 79 prosenttia kokee johtamisen muuttuneen merkittävästi pandemian alettua. Johtamisen muutokset eivät selvityksen mukaan jää vain poikkeusoloihin.

Yritysjohdon valmennusta tarjoava Evolv selvitti yhdessä Taloustutkimuksen kanssa kesäkuun puolessa välissä, miten suomalaiset johtajat ovat kokeneet koronakriisin. Tutkimukseen vastasi 53 johtajaa, joista naisia oli 30 prosenttia. Tutkimukseen vastanneista johtajista 79 prosenttia kokee johtamisen muuttuneen merkittävästi ja hyvin nopeasti poikkeusolojen alettua. Yritysjohtajista tuli yhdessä yössä kriisijohtajia.

Evolvin toimitusjohtaja Nina Kurolan mukaan nopea siirtyminen etäjohtamiseen ja -työskentelyyn on vaatinut johtajilta kykyä miettiä nopeasti uusia tapoja johtaa. ”Kun aiemmin selvitimme johtamiseen liittyviä haasteita, esiin nousivat toimintaympäristön muutos ja digitalisaatio. Pandemian myötä näiden haasteiden rinnalle on noussut ennustamattomuuden ja taloudellisen epävarmuuden kasvu. Lisäksi tilanne on aiheuttanut hetkellisesti johtajien työmäärän lisääntymistä, kun tavallisen agendan päälle on tullut kriisinhallintaa.”

Johtamisen muutokset eivät selvityksen mukaan jääneet vain poikkeusoloihin. Yli 60 prosenttia vastanneista kokee, että johtaminen tulee muuttumaan merkittävästi myös seuraavan vuoden aikana. Lähes 90 prosenttia vastaajista uskoo etätyön jatkuvan lähitulevaisuudessakin. Lisäksi yli kaksi kolmasosaa arvioi, että vuorovaikutuksen ja empatian merkitys kasvaa.

Kurolan mukaan toimiva vuorovaikutus on elinehto etätyöskentelylle. ”Etätyön onnistuminen kulkee käsi kädessä vuorovaikutuksen, delegoinnin, valtuuttamisen kanssa. Jos nämä eivät olleet ennen koronaa yhtiöllä kunnossa, ollaan todennäköisesti oltu aikamoisissa haasteissa. Niissä yhtiöissä, joissa vuorovaikutus on toiminut, on se ehdottomasti ollut voimavara ja menestystekijä tässä yhtäkkisessä kriisissä.”

Johtajat uskovat myös visiojohtamiseen ja innovaatioihin, sillä kasvun hakeminen uudessa tilanteessa vaatii mukautumiskykyä ja uusia liiketoimintamalleja.  ”Kun muutoksen ja talouden syklit maailmassa nopeutuvat, myös nyt koetun pandemian kaltaiset vaikeasti ennustettavat yllätykset tulevat varmasti olemaan osa myös tulevaisuutta. Johtamisesta tulee tasapainottelua visiojohtamisen, innovaatioiden sekä olemassa olevan bisneksen johtamisen välillä. Johtajien on ikään kuin koko ajan oltava tuntosarvet ulkona tunnustelemassa tulevaisuutta.”

Johtajat suhtautuvat tulevaisuuteen kuitenkin luottavaisin mielin. Lähes jokainen vastaaja uskoo suoriutuvansa samoilla toimintatavoilla työtehtävistään myös vuoden kuluttua.

Lähde: KL

Author: Tuula Pohjola