Jokaisesta myydystä Saimaan Tuoreen tuotteesta lahjoitetaan osuus WWF:lle uhanalaisten vaelluskalakantojen suojelemiseksi Saimaalla.
Saimaan Tuoreen kalat kasvatetaan katon alla sisäaltaissa. Tuotantolaitoksen tarvitsemasta energiasta kolmannes tuotetaan katolle asennetulla aurinkovoimalalla. Suomalainen ympäristöystävällisemmän kalankasvatuksen suunnannäyttäjä Finnforel ja ympäristöjärjestö WWF Suomi ovat käynnistäneet yhteistyön. Saimaan Tuore -tuotteistaan tunnettu Finnforel on ensimmäinen suomalainen kalankasvatusyritys, jonka kanssa WWF Suomi on solminut yhteistyösopimuksen. Finnforel kasvattaa kirjolohta ainutlaatuisella suljetulla kiertovesijärjestelmällä.
Elokuun alussa käynnistyvän yhteistyön myötä Finnforel lahjoittaa prosentin osuuden jokaisesta myydystä Saimaan Tuoreen tuotteesta WWF Suomen uhanalaisia luonnonkalakantoja suojeleviin hankkeisiin Saimaan alueella. Jokien ja purojen patoamisen sekä perkaamisen seurauksena kaikki Suomen vaelluskalalajit ovat nykyisin uhanalaisia. “On hienoa, että Finnforel haluaa osallistua uhanalaisten vaelluskalakantojen suojeluun ja elvyttämiseen”, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder. Yhteistyösopimus kattaa kuluvan vuoden lisäksi kaksi seuraavaa vuotta. Yhteistyön ensimmäisessä vaiheessa varainkeruu kestää kolme kuukautta. Myöhemmin tuettavat kohteet Finnforel päättää yhdessä WWF Suomen kanssa.
Saimaan Tuoreen kiertovesikasvattamo sijaitsee Pohjois-Savossa Varkaudessa. Kasvatus tapahtuu katon alla hallissa tarkasti optimoidussa ympäristössä. Vesi otetaan Saimaasta ja vaikka se on jo valmiiksi puhdasta, sitä puhdistetaan jatkuvasti.
Vesi suodatetaan, biofilteröidään, desinfioidaan sekä hapetetaan. Puhdistuksen ansiosta kalat ovat terveitä ja kalankasvatuksesta aiheutuu mahdollisimman vähän kuormitusta ympäristöön. Puhdas vesi takaa puhtaan ja terveellisen kalan. Finnforelin Varkauden kasvattamon tuotantokapasiteetti on miljoona kiloa vFinnuodessa. Kasvatuksessa käytettävästä energiasta noin kolmasosa tuotetaan omassa aurinkovoimalassa.
Lähde: Finnforel Oy/Saimaan Tuore