Ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä kokoontui keskiviikkona 1.4. keskustelemaan koronavirusepidemian jälkeisistä talouden toimista ja oikeudenmukaista siirtymää koskevasta toimenpidekokonaisuudesta. Tällä hetkellä Suomi ja hallitus keskittyvät akuutin koronakriisin hoitamiseen, mutta samaan aikaan on jo valmisteltava toimia, joilla maa saadaan takaisin jaloilleen kriisin jälkeen. EU-maiden johtajat linjasivat viime viikolla, että EU elvyttää talouttaan kriisin jälkeen siten, että toimet ovat linjassa EU:n vihreän kehityksen ohjelman (Green Deal) kanssa. Ministerityöryhmä totesi kokouksessaan, että myös Suomen toimet suunnitellaan niin, että ne tukevat ja vauhdittavat hallitusohjelman ilmasto- ja kiertotaloustavoitteita.
Ministerityöryhmä keskusteli kokouksessaan myös oikeudenmukaisen siirtymän toimenpidekokonaisuudesta, eli toimista, joilla hallitus huomioi ilmastotoimien mahdolliset eriarvoistavat vaikutukset. Tällaisia politiikkatoimia ovat esimerkiksi parlamentaarinen sosiaaliturvakomitea, ilmastopolitiikan pyöreä pöytä, turvetyöryhmä ja tulonjakovaikutusten arvio osana valtion budjettia. Hallituksen työn tueksi on tekeillä myös erilaisia selvityksiä, jotka koskevat esimerkiksi reilua ruokamurrosta, biotalouden roolia tai ilmastopolitiikan tulonjakovaikutuksia.
Ministerityöryhmä käsitteli kokouksessaan myös Suomen kansainvälistä ilmastotyötä. Ilmastonmuutos valtavirtaistetaan osaksi kaikkea ulkopolitiikkaa. Tavoitteena on vaikuttaa erityisesti isoihin saastuttajiin, torjua mustan hiilen käyttöä ja luoda pohjaa ilmasto-, ympäristö- ja kiertotalousratkaisujen viennille. Lisäksi ministerityöryhmä hyväksyi kansallisen pitkän aikavälin ilmastosuunnitelman (LTS) toimitettavaksi EU-komissiolle ja keskusteli energiatehokkuuslain muutosten lausuntopalautteesta.
Lähde: YM