Keran energiaekosysteemi – kehityspolkuja kohti tulevaisuuden energiaratkaisuja

Siirtyminen vähäpäästöisiin energiantuotantotapoihin ja uusiin älykkäisiin teknologioihin muokkaa toimintaympäristöä. Espoon Keran kaupunginosaan on hahmoteltu energiaekosysteemiä, joka vastaisi tulevaisuuden haasteisiin. Tavoitteena on, että energian tuotanto, jakelu ja hallinta toteutuisivat monipuolisesti kaupunkilaisia palvelevana kokonaisuutena Kerassa. Käytännössä uudenlainen ekosysteemi voisi tarkoittaa muun muassa alueellista ja korttelikohtaista energiantuotantoa, älykästä sähköverkkoa, älykkäitä rakennuksia, kotitalouksien kysyntäjoustoa, energian varastointia ja energiayhteisöjä.

Energiaekosysteemin kuvauksessa on esitetty alueellinen energiainfra sekä palvelut alueen asukkaille, kiinteistöille ja yrityksille. Merkittävinä trendeinä ovat älykäs alueellinen energianhallinta ja kysyntäjouston hyödyntäminen. Esimerkiksi kiinteistöissä energiankulutusta ohjattaisiin tarpeen, hinnan ja päästöjen mukaan. Kysyntäjoustolla saadaan tehopiikkejä madallettua ja sopeutettua energiankulutusta, kun joustamattoman energiantuotannon, erityisesti ajallisesti vaihtelevien aurinkosähkön ja tuulivoiman määrä verkossa lisääntyy.

Asukkaat valikoituivat ekosysteemityön lähtökohdaksi. Tulevaisuuden energiapalvelujen tavoitteena on, että ratkaisut ovat asukkaille helppoja ja kustannustehokkaita sekä samalla vähäpäästöisiä tukien alueellista hiilineutraaliustavoitetta. Hahmotellussa Keran energiaekosysteemissä asukkaat toimivat energian pientuottajina ja jälleenmyyjinä. Hajautettu energiantuotanto ja erityisesti aurinkosähkön tuotanto on aiempaa kannattavampaa.

Energiaekosysteemin selvitystyössä määriteltiin askeleet, joilla päästään alueellisen kokonaisuuden konkreettiseen toteutukseen. Avaintoimijoiksi tunnistettiin Espoon kaupungin lisäksi energian tuottajat ja energiaverkkoja hoitavat tahot, maanomistajat, rakennusliikkeet, Keran asukkaat ja yritykset, digitaalisen alustan kehittäjä sekä keskeiset rakentamisen aikaiset energia- ja käyttövoimatoimijat. Toteutuksen tiekarttaa hahmoteltiin vuoteen 2030 asti. Selvityksen toteutti Ramboll Finland yhteistyössä Smart& Clean-säätiön ja Espoon kaupungin kanssa. Keran energiapositiivisen alueen ekosysteemi -loppuraportti (pdf, 1614 Kt) 

Lähde: Espoo

Author: Saara Teirikko