Maatalouden kuormitus Itämereen uhkaa nousta historian pahimmaksi tänä vuonna – satojen miljoonien tukirahat uusjakoon?

Erikoistutkija Seppo Knuuttila sanoo, että maatalouden ravinnevalumat ovat suurin yksittäinen syy siihen, ettei vähennystavoitteissa ole onnistuttu. Suomen ympäristökeskuksen mukaan vuodesta 2020 uhkaa tulla jopa historian pahin vuosi Suomen maatalouden Itämereen aiheuttamien ravinnevalumien osalta. Lounais-Suomi on Saaristomeren merkittävimpiä fosforivaluman lähteitä. – Olemme täysin epäonnistuneet meidän omassa tavoitteessa. Me ei olla onnistuttu vähentämään Saaristomereen menevää ravinnekuormaa käytännössä ollenkaan viimeisen kymmenen vuoden aikana, Knuuttila sanoo.

Saaristomeren ravinnekuormitukselle on asetettu merkittävät vähennystavoitteet sekä Suomen omissa kansallisissa että kansainvälisissä suojeluohjelmissa. Knuuttilan mukaan maatalouden ravinnevalumat rannikkovesiin ovat suurin yksittäinen syy siihen, ettei meren tila ole kohentunut.– Tämä johtuu siitä, että vaikka pistemäisistä lähteistä kuten kaupungeista, teollisuudesta ja kalankasvatuksesta tuleva kuorma on pienentynyt merkittävästi, niin samaan aikaan Saaristomeren suurimman ravinnelähteen eli maatalouden kuorma ei ole alentunut laisinkaan, vaan se on jopa hienoisesti kasvanut, Knuuttila lataa.

Suomen hallitus on luvannut ravinnepäästöjen vähentämishankkeisiin yhteensä 250 miljoonaa euroa kuluvan hallituskauden aikana. Rahoista odotetaan syntyvän iso kiista eduskunnassa syksyllä, koska oppositiopuolue kokoomus vaatii satojen miljoonien ravinnerahoja uusjakoon. Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkijan Seppo Knuuttilan mukaan ilmastonmuutos ja sen tuomat lämpenevät ja vesisateiset talvet synkistävät ravinnevalumia entisestään. Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila sanoo, että Saaristomeri on pelastettavissa, mutta se vaatii historiallista käännettä ravinnekuormituksessa.

Lähde: Yle

Author: Tuula Pohjola