Pakko vaihtui vapaaehtoisuuteen yksityismaiden soidensuojelussa, rahaa tarjolla maanomistajille

Viitisen vuotta sitten kariutunutta, ja pakkoon perustunutta soiden suojelua edistetään nyt vapaaehtoisuuden pohjalta.

Uuden Helmi-ohjelman tavoitteena on, että vapaaehtoisen soidensuojelun piiriin tulisi 20 000 hehtaaria soita kuluvan hallituskauden aikana. Vastaavasti ennallistettavia suoalueita toivotaan kertyvän samassa ajassa 12 000 hehtaaria. Ensimmäiset suojelusopimukset on jo tehty, muun muassa Metsähallituksen kanssa. Lopulliset tavoitteet vuoteen 2030 ulottuvassa Helmi-ohjelmassa ovat valmistelussa.

Valtion tuella voidaan jatkossa tukea yksityismaanomistajien vapaaehtoisia soiden ja kosteikoiden ennallistamistoimia. Rahoitusta voi saada ennallistamistoimiin, vaikka kohdetta ei liitettäisikään vapaaehtoisen suojelun piiriin. Asiaa koskeva lakiehdotus on paraikaa lausuntokierroksella. Sen uskotaan menevän läpi, sillä kaikki osapuolet ovat sen takana. Nykyinen luonnonsuojelulaki ei mahdollista hoitotöiden kustannusten korvaamista yksityismailla.

MTK:n ympäristöasiantuntijan Markus Nissisen mukaan tukea myönnetään työkustannuksiin ja materiaalien hankkimiseen, jos metsänomistaja haluaa palauttaa esimerkiksi aiemmin ojitetun mutta luontoarvoiltaan yhä arvokkaan suon luonnontilaan. Käytännössä tukea voi saada ennallistamiskohteella esimerkiksi kaivinkonetyöhön ja tarvikehankintoihin. ”Tukea voidaan antaa luonnollisille henkilöille, yrityksille tai muille yhteisöille. Eli ajatuksena on, ettei lähdetä rajoittamaan sitä, kenelle tuki tulee”, Nissinen sanoo. Myös metsänomistajan omalle työlle voidaan maksaa korvausta, mutta asia kannattaa varmistaa ely-keskuksesta, jonka kautta kohdevalinnat etenevät.

MTK kannustaa metsänomistajia tarttumaan tilaisuuteen, jos omilla mailla on Helmi-rahoituksen soveltuvia kohteita.”Yksityismaiden suojelusta maksetaan korvaus, ja hoitotoimien kustannukset korvataan. Jos ely-keskuksesta soitetaan, kannattaa kuunnella, mistä on kysymys”, sanoo Nissinen. Ensi keväänä virallisesti alkava Helmi-elinympäristöohjelma laajentaa siten vapaaehtoisia suojelutoimia Metso-ohjelman rinnalle nyt muuallekin kuin metsiin. Ohjelmaa hiotaan valmiiksi, mutta maanomistajat voivat jo tehdä sopimuksia. Rahaa Helmi-ohjelmassa on jo tälle vuodelle 42 miljoonaa euroa.

Viitisen vuotta sitten kariutunut, pakkoon perustunut soidensuojeluohjelma tuotti tietoa noin 750 valtakunnallisesti merkittävästä suosta. Lista kartoitetuista soista on nyt vapaaehtoisuuteen perustuvan soidensuojelun työkalu. ”Näistä soista aloitetaan Helmi-ohjelmassa vapaaehtoisen suojelun neuvottelut maanomistajien kanssa. MTK kannustaa suojelusopimusten laatimiseen. Luonnontilaisen suon muuttaminen rahaksi minkään muun kuin suojelusopimuksen kautta on vaikeaa”, sanoo Nissinen.

Lähde: MT

Author: Tuula Pohjola