Otsonikato pohjoisten leveyspiirien stratosfäärissä on tänä talvena ollut poikkeuksellisen voimakas. Lähipäivien aikana erityisen vähäotsoninen polaaripyörre liikkuu Suomen yllä. Niukan otsonin vuoksi UV-säteily on Suomessa viikonlopun aikana tavanomaista voimakkaampaa. Torstaina 2. huhtikuuta Sodankylässä tehdyssä luotauksessa on havaittu ennätyssuuri otsonikato noin 18 kilometrin korkeudella. Tilanne on samankaltainen kuin Marambion mittausasemalla Etelämantereella havaitaan keväisen otsoniaukon aikaan.
Pohjois-Suomessa 2.4. havaittu kokonaisotsoni oli 271 Dobsonin yksikköä (DU)*. Normaalisti se on 416 DU. Helsingissä havaittiin samana päivänä 343 DU, mutta otsonimäärä pienenee myös Etelä-Suomessa viikonlopun aikana. Sodankylässä tehty otsoniluotaus 2.4.2020. Sininen viiva on huhtikuun luotausten keskiarvo ajalta 1989–2001. 2.4.2020 luotaus on tehty polaaripyörteen sisällä. Havaittu kokonaisotsonin määrä on 271 Dobsonin yksikköä, tavanomainen kokonaisotsonin määrä samana päivänä olisi 416 Dobsonin yksikköä. Suurin otsonikato on havaittu noin 17,5 kilometrin korkeudella. Ilmatieteen laitos.
Pitkällä aikavälillä otsonikerros on toipumassa. Otsonia tuhoavien aineiden pitoisuudet ovat ilmakehässä kuitenkin toistaiseksi niin korkeita, että merkittävää otsonikatoa voi syntyä, jos olosuhteet ovat kuluneen talven tapaan sille suotuisia. Talven aikana arktista otsonikatoa on seurattu kansainvälisessä havaintokampanjassa, johon myös Ilmatieteen laitoksen Sodankylän asema osallistuu.
Lähde: Ilmatieteenlaitos