Vaasassa ja muualla Pohjanmaalla elätellään toivetta, että jo kymmenen vuoden kuluessa Merenkurkun alueella olisi sähkölentokoneliikennettä. Asiaa pohditaan Merenkurkun neuvoston sähkölentokonehankkeessa, jolla on vahva pioneeristatus. Se on Suomen ainoa näin pitkällä oleva, kaupallista liikennettä pohtiva hanke, joka on vastikään saanut yli miljoonan euron rahoituksen muun muassa EU:lta. Matkustajalennot sähköllä toki kuulostavat vielä utopialta, mutta eri ennusteiden mukaan niitä voisi olla maailmalla jo noin viiden vuoden kuluessa, ehkä aiemminkin.
Pohjanmaalaisten hankkeella on iso merkitys koko Suomelle, koska se voi linjata vahvasti sitä, miten Suomessa ylipäänsä matkustetaan viimeistään 2030-luvulla, uskoo johtaja Mathias Lindström Merenkurkun neuvostosta. Hänen mukaansa Suomen pienempien lentokenttien merkitys kasvaa sitten, kun niiltä lennetään lyhyemmän kantaman sähkölentokoneilla. Nämä yhteydet toimisivat parhaiten esimerkiksi suurten kaupunkien välillä. Lindströmin mukaan Merenkurkun alue toimii hyvänä testialueena Suomessa, koska siellä on suhteellisen vähän ihmisiä ja pitkät välimatkat mutta vahva elinkeinoelämä ja vientiteollisuus, joka tarvitsee yhteyksiä meren yli Ruotsiin ja kauemmaksikin. Hän näkee sähkölentoliikenteessä ratkaisun myös Suomen huonoksi haukuttuun poikittaisliikenteeseen. Samoin se voisi mahdollistaa sen, että isojen kaupunkien välillä voisi lentää ympäristöä paremmin huomioiden ja suoraan käymättä ensin Helsinki-Vantaalla.
Sähkölentohankkeen nimi on FAIR, (Finding Innovations to Accelerate Implementation of Electric Regional Aviation). Siihen ei sisälly teknisiä ratkaisuja tai investointeja, vaan sen tarkoitus on tuottaa tietoa alueen mahdollisuuksista. Siinä on mukana tahoja viranomaisista yrityksiin, yliopistoihin ja yhdistyksiin Suomessa ja Ruotsissa. Rahoituksesta kertoi myös Ilkka-Pohjalainen.
Tärkeänä Merenkurkun hanketta pitää Suomen yksi johtava sähkölentämisen asiantuntija Janne Vasama, joka on Helsingin sähkölentokoneyhdistyksen puheenjohtaja. Vaasan hankkeessa pohditaan lyhyen merimatkan ylittämistä, mihin sähkölentokone Vasaman mukaan hyvin sopii. Suomessa vastaavia ylityksiä on tärkeämmilläkin väleillä, kuten Turku–Maarianhamina–Tukholma ja erityisesti Helsinki–Tallinna. Vasama uskoo näkevänsä sähkölentokoneita erityisesti Helsingin ja Tallinnan välillä, jossa lento kestäisi alle puoli tuntia, ja koneita lähtisi tihein välein. Mutta. Sähkölentoliikenne tarvitsisi pieniä kenttiä keskustojen lähellä eli varsinkin Helsingin Malmin kenttää, joka on monen riidan tyyssija.
Olennaisin asia sähkölentämisen kehitykselle on tietysti se, että saadaan valmistettua sähköllä turvallisesti ja järkevästi lentävä kone. Maailmalla on Vasaman mukaan noin 200 isoa ja pientä projektia, jotka kehittelevät toimintaa.
Lähde: HS