Rannikon merenlahtien sisäistä kuormitusta vähentäviä toimia kartoittava ja pilotoiva EU:n rahoittama SEABASED-hankkeemme on jo edennyt yli puoliväliin. Työpajoissa matkan varrella olemme keskustelleet erilaisten sidosryhmien ja tutkijoiden kanssa merenalaisten toimien hyväksyttävyydestä, riskeistä, käyttökelpoisuudesta ja seurannasta, sekä erilaisten yritysten mahdollisuuksista osallistua Itämeren suojeluun innovaatioiden avulla. Työpajojen anti auttaa meitä muotoilemaan ohjeistusta merenalaisten toimenpiteiden soveltamiseen käytännössä.
Ohjeistuksessa hyödynnetään myös piloteista saatuja tuloksia. Laboratoriotesteissä on saatu lupaavia tuloksia Gotlannin merkelin eli kalkkikiven soveltuvuudesta rehevöittävän fosforin sitomiseen pysyvästi meren pohjasedimenttiin. Menetelmää testataan myös hapettomuudesta ja korkeista ravinnepitoisuuksista kärsivillä merenlahdilla, ja ensimmäinen levitys tehtiin Linköpingissä viime syksynä. Pilotit Tukholman ja Turun saaristossa ovat luvitusvaiheessa. Lisäksi mahdollisesti testataan merenpohjasta happea kuluttavan, sedimentin aktiivisen pintakerroksen poiston tehoa kokeellisessa mittakaavassa. Hankkeessa kokeillaan myös toimenpiteitä petokalakantojen vahvistamiseksi. Ahvenanmaalla ja Ruotsin Itä-Götanmaan alueella testataan petokalojen mätiä ja poikasia tehokkaasti syövän kolmipiikin hoitokalastusta, ja samalla tuetaan petokalojen lisääntymistä keinotekoisin riutoin ja toteuttamalla ”haukitehdas” eli kutemiseen soveltuva rantakosteikko.
SEABASED-hanketta johtaa John Nurmisen Säätiö, ja yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat mukana Varsinais-Suomen ELY-keskus, Ahvenanmaan maakunnan hallitus, Ahvenanmaan kalankasvattajayhdistys, Tukholman yliopisto ja Itä-Götanmaan lääninhallitus. Hanketta rahoittaa EU:n Interreg Central Baltic -ohjelma. Tutustu tarkemmin pilotteihin ja tilaa hankkeen uutiskirje täältä. seabasedmeasures.eu
Lähde: John Nurmisen Säätiö