Kansallispuistojen retkeilypalvelujen korjausvelkaa kuitataan reilusti

Kansallispuistojen ja monien muiden suosittujen valtion luonnonsuojelualueiden retkeilypalveluja kunnostetaan nyt laajasti. Huonokuntoiseen retkeilyinfraan kertynyttä korjausvelkaa vähennetään viime ja tämän vuoden aikana yli 16 miljoonalla eurolla. Valtion budjettirahoitus luonnonsuojelualueverkoston hoitoon on tänä vuonna kasvanut merkittävästi. Ympäristöministeriön perusrahoitus Metsähallituksen Luontopalveluille nousi edellisvuodesta 7,5 miljoonaa euroa, minkä lisäksi retkeilypalvelujen kunnostamiseen ja kehittämiseen sekä luonnonhoitoon, luonnontilan ennallistamiseen ja luontoinventointeihin kohdennettiin tulevaisuusinvestointirahoitusta 19,2 miljoonaa euroa. Tänä vuonna tehtävien töiden jälkeen kohteiden retkeilyinfraan jää vielä korjausvelkaa toiset 16 miljoonaa euroa, joka pyritään kuromaan kiinni lähivuosina.

Korjausvelkainvestoinnit tuottavat yhteensä arviolta 190 henkilötyövuoden työllistävyyden. Välittömät työllisyysvaikutukset rakentamiskohteilla ovat noin 130 henkilötyövuotta. Lisäksi syntyy arviolta 60 henkilötyövuoden välilliset vaikutukset rakentamisen palveluissa ja teollisuudessa. Korjausvelan purkaminen ja kävijöille suunnattujen palvelujen parantaminen säilyttävät kävijöiden kiinnostuksen alueisiin. Se luo työllistymismahdollisuuksia alueiden ylläpidossa ja asiakaspalvelussa. Työllistymismahdollisuuksia tarjoavat myös alueisiin tukeutuvien yritysten uudet palvelut ja tuotteet. Kasvava kysyntä lisää positiivisia vaikutuksia paikallistalouteen ja sitä kautta myös työllisyyteen muun muassa palveluelinkeinoissa ylipäätään.

Luonnonsuojelualueiden korjaus- ja kunnostushankkeissa keskeisenä tavoitteena on suojata herkkiä luontokohteita kulutukselta ja häiriöltä samalla kun mahdollistetaan kestävä luonnontarkkailu ja luontoelämykset turvallisessa ympäristössä. On ensiarvoisen tärkeää, että luonnonsuojelualueiden perusteena olevat luontoarvot voidaan säilyttää ja niiden tilaa voidaan parantaa samalla kun kävijöille suunnataan palveluja. Myös ympäristön suojeluun tulee satsata. Jäte- ja käymälähuollon rakennusten ja rakennelmien kunnostus ja nykyaikaistaminen sekä reittien kestävöinti vähentävät merkittävästi ympäristön kuormitusta.

Lähde: Ympäristöministeriö ja Metsähallitus hossa

Author: Saara Teirikko