Maistereista kaksi kolmesta kokee saaneensa koulutuksesta myös hyviä työelämävalmiuksia, tohtoreille tutkinto on merkki asiantuntijuudesta. Yliopistot kysyvät vuosittain viisi vuotta aiemmin valmistuneilta maistereilta ja kolme vuotta aiemmin valmistuneilta tohtoreilta, miten he ovat työllistyneet ja mitä mieltä he ovat koulutuksestaan ja sen antamista valmiuksista. Tuoreimpien kyselyiden tulokset on Helsingin yliopiston osalta julkistettu 11.6.2020.
Syksyllä 2019 lähes kaikilla kyselyyn vastanneilla maistereilla oli töitä, työttömänä oli vain kaksi prosenttia vastaajista. Työ myös vastasi vaativuustasoltaan hyvin koulutusta ja siinä pystyi hyödyntämään yliopistossa opittuja tietoja ja taitoja. Näin arvioi yli neljä viidestä vastaajasta. Valtaosa, 83 prosenttia, olikin tyytyväisiä tutkintoonsa työuran kannalta. Tyytyväisten osuus kasvoi kahdella prosenttiyksiköllä edelliseen kyselyyn verrattuna.
Tohtoreiden osalta luvut olivat vielä positiivisempia. Tohtorintutkintoon työuran kannalta oli tyytyväinen lähes yhdeksän kymmenestä vastaajasta. 86 prosenttia tohtoreista arvioi työn vastaavan hyvin vaativuustasoltaan koulutusta.
– Tohtorit arvioivat myös pystyvänsä työssään hyödyntämään oppimiaan tietoja ja taitoja hyvin, summaa Riikka Sarasjärvi tutkimuspalveluista.
Yli kolmasosa, 36 prosenttia, maisterikyselyyn vastanneista oli ollut työttömänä uransa ensimmäisten vuosien aikana. Työttöminä olleiden osuus oli kasvanut kolme prosenttiyksikköä vuotta aiemmin valmistuneihin verrattuna.
Tohtoreista työttömyyttä oli kohdannut reilu neljäsosa, 27 prosenttia. Työttömänä jossain vaiheessa valmistumisen jälkeen olleiden tohtoreiden osuus oli vähentynyt kaksi prosenttiyksikköä vuotta aiemmin tehtyyn kyselyyn verrattuna.
Työttömyys kohdistuu hyvin eri lailla eri koulutusaloille. Esimerkiksi lääketieteellisestä valmistuneista maisterikyselyyn vastanneista työttömänä viiden vuoden aikana oli ollut ainoastaan 13 prosenttia kun taas teologisesta tiedekunnasta valmistuneista työttömänä oli ollut jopa 55 prosenttia. Koulutusalojen työmarkkinatilanne näkyy myös vastauksissa. Hyvin koulutustasoa vastaavaan työhön työllistyneet ovat yleensä tyytyväisimpiä tutkintoonsa.
Helsingin yliopistosta valmistuneiden maistereiden yleisimmät työnantajat olivat yritykset ja kunnat. Näissä työskenteli yhteensä lähes 60 prosenttia vastanneista. Kolmas sektori, valtio ja yliopistot työllistivät jokainen reilun kymmeneksen vastaajista.
Kyselyyn vastanneet maisterit olivat töissä yleisimmin opetus- tai kasvatusalalla, asiakas- tai potilastyössä, hallinto-, suunnittelu- ja kehitystehtävissä ja tutkimustyössä. Vastaajien mediaanipalkka oli 3 400 euroa kuukaudessa.
Lähde: Helsingin Yliopisto