Metsänomistajat joutuvat tekemään suometsien hoitoa koskevat ratkaisut ilman käsitystä toimenpiteiden kokonaiskestävyydestä. Luonnonvarakeskuksen (Luke), Suomen metsäkeskuksen, Tapio Oy:n, Itä-Suomen yliopiston ja Geologian tutkimuskeskuksen yhteishankkeessa tuotetaan verkkopohjainen suunnitteluväline, jonka avulla suometsien hoidon suunnittelussa voidaan ottaa huomioon kannattava puuntuotanto sekä ilmasto-, vesistö- ja monimuotoisuusvaikutukset.
Suometsät ovat merkittävä hiili- ja ravinnevarasto, ja metsätaloustoimenpiteet vaikuttavat näihin varastoihin. Suometsien uudistaminen ja ojien kunnostukset aiheuttavat kiintoaine- ja ravinnekuormitusta vesistöihin. Metsien käsittely vaikuttaa myös luonnon monimuotoisuuteen. Suometsien kannattava puuntuotanto, ilmasto- ja vesistövaikutusten minimointi sekä monimuotoisuuden lisääminen ovat osin ristiriitaisia tavoitteita, joita tulee tarkastella samanaikaisesti toimenpiteitä suunniteltaessa. Kokonaiskestävää puuntuotantoa turvemailta, SUO-hanke, tuottaa verkkopohjaisen suunnitteluvälineen, jonka avulla metsänomistajan suunnittelemien toimenpiteiden vaikutukset puuntuotantoon, ilmastoon, vesistöön ja monimuotoisuuteen voidaan arvioida ennen lopullista päätöksentekoa. Suunnitteluväline toteutetaan tiiviissä vuorovaikutuksessa metsä- ja ympäristöalan toimijoiden ja tutkijoiden kanssa. Hankkeen aikana järjestetään muun muassa koulutusta metsäammattilaisille ja suunnitteluvälineen tuntemus liitetään osaksi metsäammattilaisten uutta suometsäosaajakoulutusta.
Metsäteollisuuden kotimaisen puuraaka-aineen tarve on lisääntynyt ja metsäomistajat haluavat korjata tekemiensä investointien sadon. Hanketta vetävät Luken tutkimusprofessori Leena Finér ja Suomen metsäkeskuksen johtava luontotiedon asiantuntija Miia Saarimaa korostavat, että suometsien käsittelyn lisääntyessä on erittäin tärkeää toteuttaa hakkuut ja hoitotoimet kestävästi.
Lähde: Luonnonvarakeskus