Miljardi euroa maaseudulle Ruokaviraston Hyrrä-järjestelmän kautta

Ruokaviraston Hyrrä-verkkopalvelun kautta on maksettu viiden viime vuoden aikana jo miljardi euroa suomalaisen maaseudun kehittämiseen. Vuonna 2015 käyttöön otettu Hyrrä-verkkopalvelu sisältää sekä maaseudun kehittämistukien sähköisen asiointipalvelun että tukien käsittelyyn tarvittavat viranomaistoiminnot. – Hyrrän kautta maksettavien tukien avulla muun muassa kehitetään kotimaista ruoantuotantoa maatalouden alkutuotannosta alkaen, vauhditetaan yritysten investointeja ja toteutetaan kehittämishankkeita, jotka edistävät hyvinvointia, elinkeinoja ja palveluja eri puolilla Suomea, sanoo yksikönjohtaja Esko Leinonen Ruokavirastosta. Tuet rahoitetaan EU:n maaseuturahastosta ja kansallisista varoista.

Hyrrä-verkkopalvelun myötä maaseudun kehittämistuissa siirryttiin sähköiseen asiointiin vuonna 2015. Muutos oli toivottu: sähköisten hakemusten osuus kaikista maaseudun kehittämistukien hakemuksista on yli 95 prosenttia. Osa tuista haetaan jo kokonaan sähköisesti. Hyrrä-verkkopalvelun kautta voi hakea sähköisesti maaseudun yritystukia, maatalouden ja porotalouden investointi- ja aloitustukia, maaseudun kehittämishankkeiden rahoitusta, neuvontakorvausta, kolttalain mukaisia tukia sekä Euroopan meri- ja kalatalousrahaston tukia. Tällä hetkellä haettavana ovat lisäksi koronaviruspandemian takia käyttöönotetut maaseudun yritysten ja alkutuotannon väliaikaiset tuet.

Hyrrä-palvelussa on valmiudet toteuttaa uuden tukimuodon sähköinen asiointi nopeastikin. Tänä keväänä Ruokavirasto rakensi Hyrrään maaseudun yritysten ja alkutuotannon koronarahoituksen hakutoiminnot reilun kuukauden sisällä. Koronarahoitusta Hyrrän kautta voivat hakea maatilakytkentäiset yritykset, maataloustuotteita jalostavat ja myyvät yritykset sekä alkutuottajat. Tulevana syksynä Hyrrän käyttöliittymää uudistetaan vastaamaan entistä paremmin käyttäjien tarpeisiin. Suuri ponnistus Hyrrän kehittämisen kannalta tulee olemaan EU-rahoituskauden 2021–2027 rahoitusmuotojen sähköisen asioinnin ja viranomaiskäsittelyn rakentaminen Hyrrään.

Lähde: Ruokavirasto

Author: Saara Teirikko