Uusi tierumpu ja kunnostustyöt Pölkkyojalla Jyväskylässä mahdollistavat aiempaa paremman kasvuympäristön uhanalaisille taimenille

Jyväskylässä kunnostetaan Pölkkyojaa torstaina 13.8. K-ryhmän ja WWF:n K-Kalapolut-yhteistyönä.

K-ryhmä ja WWF kunnostavat yhteistyökumppaneiden kanssa Jyväskylän Pölkkyojaa, missä vanha tierumpu on haitannut kalojen ja muiden vesieliöiden liikkumista uomassa. Pölkkyoja laskee ensin Vispiläjokeen ja yhdistyy lopulta Päijänteeseen. Pölkkyoja saa alkunsa pohjavesialueella, ja sen vuoksi puro voi tarjota hyvän kasvuympäristön taimenille etenkin kesäisin.

Pienet purot ja joet ovat täynnä kalojen vaellusta ja kutemista haittaavia esteitä, kuten tierumpuja. Pölkkyojalla taimenten liikkumisen estänyt rumpu vaihdetaan uuteen ja isompaan, joka mahdollistaa entistä rumpua paremmin kalojen kulun. Rumpu myös asennetaan syvemmälle uomaan. Uuden tierummun Pölkkyojalle lahjoittaa Uponor yhteistyössä Onnisen kanssa.

Jokien perkaaminen on vaikuttanut Suomessa taimenkantojen tilaan. Siksi rummun yläpuolisilla alueilla palautetaan vanhoja perkuukiviä uomaan. Taimenet laskevat mätimunansa soraikkoon, jossa poikaset voivat kehittyä. Pölkkyojalla lisätään uomaan myös soraa kohentamaan kalojen lisääntymisalueita. Mikäli taimenkannan tila paranee, voi vaellukselle lähtevien taimenten määrä myös kasvaa. Pölkkyoja sijaitsee luonnonsuojelualueella, ja kunnostustyöt tukevatkin osin myös suojelualueen hoitotoimenpiteitä.

Pölkkyojan alapuolista Vispilänjokea on kunnostettu aiemmin. Pölkkyojan kunnostukset voivat aiempien kunnostusten ohella edistää alapuolisten esteiden poistoa esimerkiksi Myllyjoella, jossa tierumpu ja säännöstelypato estävät vielä tällä hetkellä kalojen kulun Päijänteestä Pölkkyojalle.

Myös paikalliset K-kauppiaat osallistuvat kunnostustöihin. K-Kalapolut-yhteistyön neljäs kausi uhanalaisten vaelluskalojen hyväksi käynnistyi kesäkuussa, kun aiemmilla kausilla kunnostetuissa kohteissa tehtiin pienpoikastarkkailua. K-Kalapolut-yhteistyön aikana avataan nousuesteitä ja tehdään kutupaikkoja uhanalaisille vaelluskaloille yhdessä maa- ja vesialueiden omistajien, paikallisten toimijoiden, K-kauppiaiden ja vapaaehtoisten kanssa. Tavoitteena on samalla lisätä tietoisuutta ja keskustelua Suomen uhanalaisista vaelluskalakannoista. K-Kalapolut-kausien 2017–2019 aikana on avattu yli 80 kilometriä uutta elin- ja kutuympäristöä vaelluskaloille, purettu 19 nousuestettä ja tehty yli 200 kutusoraikkoa. Talkoita on järjestetty yli 20 kohteessa ympäri Suomea.

Lähde: WWF Suomi

Author: Saara Teirikko