Finnwatchin arvion mukaan Finnairin nykyiset ilmastotavoitteet eivät ole linjassa valtio-omistajan edellyttämän puolentoista asteen tavoitteen kanssa. Tänään julkaistun artikkelin mukaan yhtiön nykyiset päästövähennystoimet eivät edes riitä kääntämään sen päästöjä laskuun, joten varsinkin lähivuosina tavoitteiden saavuttaminen perustuu päästökompensaatioiden käyttöön. – Finnairin tavoitteena on puolittaa päästönsä 2025 mennessä, mutta sen toistaiseksi esittelemät päästöjä vähentävät toimenpiteet ovat täysin riittämättömiä tavoitteen saavuttamiseen, sanoo Finnwatchin ilmastoasiantuntija Lasse Leipola.
Kansainvälisten sijoittajien ja tutkijoiden ryhmä on arvioinut, että maapallon lämpötilan nousun rajoittaminen kahteen asteeseen esiteollisesta ajasta edellyttäisi, että lentoliikenteen tonnikilometrille lasketut päästöt olisivat nyt noin 600 grammaa ja laskisivat 500 grammaan 2025 mennessä ja 400 grammaan 2030 mennessä. Finnairin lukema oli yhtiön vastuullisuusraportin mukaan viime vuonna 785 grammaa. – Finnairilla on siis kirittävää jopa kahden asteen tavoitteseen – puolestatoista puhumattakaan. Voidaan pitää myös ongelmallisena, että lentoalan ilmastotavoitteet sidotaan joko matkustajamääriin tai sitten ne perustuvat runsaaseen päästökompensaatioiden käyttöön. Molemmissa tapauksissa tavoitteet on siis mahdollista saavuttaa ilman, että päästöt oikeasti vähenevät, Leipola toteaa. Finnwatch esittää, että Finnair ottaa tavoitteekseen lentomäärien vähentämisen kehittämällä ja tarjoamalla esimerkiksi VR:n kanssa yhteistyössä junayhteyksiä vaihtoehtona kotimaan lennoille tai jatkoyhteyksille. Finnair voisi osoittaa edelläkävijyyttä alallaan myös julkaisemalla numeerisen tavoitteen lentotoiminnan todellisten ja kompensoimattomien kokonaispäästöjen vähenemiselle.
Maanantaina julkaistu artikkeli Finnairista on ensimmäinen osa kansalaisjärjestöjen kirjoitussarjaa, jossa käydään läpi valtionyhtiöiden ilmastotavoitteita ja pohditaan, mitä niiden pitäisi olla, jotta Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet voidaan saavuttaa. Kirjoitussarjan myöhemmät tekstit käsittelevät muun muassa Fortumia ja Vapoa.
Lähde: Finnwatch