Kotoa kotiin -hanke on suunnattu arabian-, kurdin-, darin- ja thaikielisille naisille, jotka syystä tai toisesta ovat jääneet palveluiden ulkopuolelle ja ovat syrjäytymisvaarassa. Hankkeessa toteutetaan LAB-ammattikorkeakoulun, Salpauksen ja Dilan yhteistyönä ryhmätoimintaa, joka vahvistaa kohderyhmän sosiaalista osallisuutta, yhteiskunnallista aktiivisuutta, suomen kieltä, kulttuurituntemusta sekä positiivista mielenterveyttä.
Lisäksi osallistujat saavat vertaistukea ja mentorointia toimintaan perehdytetyiltä maahanmuuttajataustaisilta ja kantasuomalaisilta vapaaehtoisilta. Hanketta rahoittaa AMIF. Ryhmätoiminta on suosittu naisten keskuudessa. Osallistujat suosittelevat ryhmätoimintaa naisille, jotka ovat tällä hetkellä syystä tai toisesta palveluiden ulkopuolella. Ryhmässä osallistujat tutustuvat toisiinsa, verkostoituvat ja vaihtavat kuulumisia. Täten sosiaaliset kontaktit ja yleistietämys lisääntyvät verkostoinnin kautta. Tämän lisäksi naisista ryhmätoiminta on mieluisaa ajanviettoa.
Hankkeen toisen pilotin ryhmätoiminta käynnistyi tiistaina 22.9. Multi-Cultin tiloissa. Paikalle tulleista naisista osa on osallistunut hankkeen ensimmäisen pilotin ryhmätoimintaan aiemmin ja osa on tullut mukaan toimintaan ihan uutena. Kaikilla halu päästä eteenpäin ja oppia kieltä on kuitenkin kova. Ryhmätoimintaa järjestetään kahdesti viikossa puolentoista tunnin ajan. Jotta ryhmän naiset pääsisivät opiskelemaan ja oppimaan, paikalla on myös palkattu lastenhoitaja. Lastenhoidossa ja ryhmätoiminnassa mukana LAB-ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoita. Nuoret ovat lähteneet mukaan avoimin mielin ja rohkeasti, vaikka kokemusta maahanmuuttajien kanssa työskentelystä tai pienistä lapsista ei heillä juurikaan ole.
Hanketoiminnassa on otettu huomioon tällä hetkellä vallitseva poikkeustilanne. Koronapandemian takia ryhmäkokoa on jouduttu pienentämään. Tänä syksynä ryhmään otetaan vain 12 osallistujaa vallitsevan koronatilanteen takia. Osallistujille on tehty selkokieliset koronaohjeet.
Ryhmätoimintaan osallistuvat naiset toivovat oppivansa lisää suomen kieltä, kulttuuritietoa sekä arjentaitoa. Kaikilla on kova halu oppia uusia asioita, ja he rohkaisevat myös muita naisia osallistumaan Kotoa kotiin-hankkeen toimintaan. Vain kuukauden ajan ryhmätoiminnassa mukana ollut thaimaalaistaustainen Panisa Keronen kertoo, että hänen kielitaitonsa on jo kehittynyt ja hänen kotoutumisensa edistynyt. Äskettäin Suomeen muuttanut Keronen on päässyt jo mukavasti ryhmätoimintaan mukaan, saanut tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta, ja mikä on tärkeintä tutustunut uusiin ihmisiin. Keronen toivoo saavansa matkan varrella enemmän tietoa suomalaisten arkielämästä ja vinkkejä siihen, miten arjessa toimitaan.
Afganistanista vuonna 2015 muuttanut Karimeh Rezaei puolestaan tykkää, että ryhmätoiminnassa voi kerrata aiemmin opittuja asioita, jotka ovat äitiysloman aikana päässeet unohtumaan. Rezaei on opiskellut aiemmin vähän aikaa suomea. Kaksi kuukautta sitten Suomeen tullut afganistanilainen Halimeh Mohammadi kokee hankkeen ryhmätoimintaa hyödylliseksi. Mohammadi on oppinut lyhyessä ajassa lukemaan suomeksi ja opetellut paljon uusia sanoja.
Hanke päättyy 2021 ja matkan varrella hankkeeseen ja toimintaan voivat tulla tutustumaan niin Salpauksen henkilöstö kuin opiskelijatkin. Kaikki yhteistyömahdollisuudet otetaan myös ilolla vastaan. Tutustu myös hankkeen verkkosivuihin.
Lähde: Koulutuskeskus Salpaus