Maahanmuuttajien kansainvälinen osaamiskeskus eli OSKE järjestää Tredussa Työnhaun ja digitaitojen koulutusta, joka on maahanmuuttajille suunnattu, työelämään valmistava lyhytkoulutus. Noin neljä kuukautta kestävän kurssin aikana käydään läpi työnhaun perusteita, harjoitellaan työnhakua ja vahvistetaan suomen kielen osaamista ja digitaitoja.
Kevään kurssi siirtyi maaliskuussa etätoteutukseen korona-pandemian vuoksi, ja digitaalisen toimintaympäristön hyödyntäminen onkin sopinut koulutuksen teemaan hyvin. “Opiskelijat ovat ottaneet digikolmiloikan. Kokemuksemme ovat olleet niin hyvät, että jatkossa kurssi suoritetaan monimuoto-opetuksena eli sekä lähi- että etäopetuksena”, kertoo opettaja Reeta Alho.
Opiskelijat ovat olleet koulutukseen tyytyväisiä. Opiskelijoiden palautteissa on kiitelty erityisesti työnhakuun liittyvien asiakirjojen, kuten CV:n ja hakemuksen perinpohjaista käsittelyä, sekä sitä, että kurssilla on harjoiteltu työnhakuun liittyviä sosiaalisia tilanteita ja viestintää, esimerkiksi työhaastatteluja ja työnantajan lähestymistä puhelimitse tai sähköpostilla. Työn tekemiseen ja työnhakuun liittyvä kieli on usein haastavaa, ja kurssilla vahvistetaan erityisesti työelämäsuomen osaamista. “Uskon, että olen pärjännyt uudessa työpaikassani hyvin juuri tämän koulutuksen ansiosta. Jo työsopimusta solmiessani minulla oli varma olo, koska ymmärsin työsopimuksen sanaston ja sisällön”, kehuu kurssin jälkeen työllistynyt opiskelija Ioana.
Useat opiskelijoista ovat työllistyneet kurssin aikana tai sen jälkeen avoimille työmarkkinoille ja osa on päässyt työkokeiluun. Koulutuksessa tutustutaan myös yrittäjyyteen ja sen eri muotoihin, käydään vierailemassa mm. rekrytointiyrityksessä ja tehdään omaan alaan liittyvä projektityö, jonka tarkoituksena on kartoittaa alan työmahdollisuuksia ja potentiaalisia työnantajia.
Työnhaun sosiaaliset käytänteet ovat hyvin kulttuurikohtaisia: joissakin maissa omaa osaamista kuuluu kehua runsaasti, kun Suomessa on useimmiten totuttu hillitympään oman osaamisen esille tuomiseen. Myös CV:t ja hakemukset tehdään eri kulttuureissa usein hieman eri tavoin. Tämän vuoksi työnhaunkoulutus on ensiarvoisen tärkeää, jotta maahanmuuttajataustainen työnhakija osaisi esitellä omaa osaamistaan parhaalla mahdollisella tavalla. Luis, joka työllistyi kurssin aikana, totesikin kurssia koskevassa palautteessaan: “Jos maahanmuuttaja haluaa löytää Suomesta töitä, hän tarvitsee tämän tyyppisen koulutuksen.”