Uhanalaisille vaelluskaloille avattu jo 600 kilometriä elintilaa

Vesivoimapato tai väärin asennettu tierumpu. Muun muassa nämä ja monet muut esteet patoavat jokiamme turhaan niin, että vaelluskalat eivät pääse nousemaan vesistöihin lisääntymään ja elämään. Padotut joet ja purot ovatkin suurin syy, miksi kaikki vaelluskalamme ovat uhanalaisia: kun pääsy elin- ja lisääntymisalueille estyy, kalojen luontainen elinkierto katkeaa. WWF on avannut jokivesiä turhista tulpista nyt reilun kolmen vuoden ajan yhdessä useiden eri yhteistyötahojen kanssa. Tuossa ajassa vaelluskaloille on avautunut 600 kilometriä vapaan vaelluksen aluetta 27 erilaista estettä poistamalla.

Avatut kilometrit on laskettu Suomen ympäristökeskuksen paikkatietoaineistoista ja Vesistötyöt (VESTY) -tietokannasta, jossa on Suomen kattavimmat tiedot vesistöjemme esteistä. Lukema on saatu niin, että kunkin poistetun esteen kohdalta on laskettu koko esteen yläpuolinen alue seuraavaan tiedossa olevaan esteeseen saakka. Tulos on suuntaa antava, sillä laskuissa ei ole mukana kaikkein pienimpiä puroja, jotka ovat vaelluskaloille erinomaisia paikkoja kutea ja kasvaa. Todellisuudessa avautuneiden elinympäristöjen määrä on siis mittaustulosta huomattavasti suurempi.

WWF poistaa esteitä aina yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Paikallisilla maan- ja vesialueiden omistajilla, ELY-keskuksilla, kunnilla, kaupungeilla ja muilla toimijoilla onkin ollut merkittävä rooli esteiden purussa ja elinympäristöjen kunnostuksissa. Töitä tehdään eri hankkeissa ja yhteistyöprojekteissa. Näitä ovat Vauhtia vaellukseen -hanke, K-Kalapolut-yhteistyö Keskon kanssa, Freshabit LIFE IP sekä jo päättynyt Patokato-hanke. Lisäksi Lassi Leppisen Säätiön tuki on ollut työn merkittävä mahdollistaja. WWF on mukana myös kunnostamassa virtavesiä.

WWF on kartoittanut tulevia vuosia varten jo viitisenkymmentä patokohdetta, jotka avaamalla kaloille vapautuisi jälleen satoja, parhaimmillaan jopa tuhansia kilometrejä lisää vapaan vaelluksen alueita. Myös virtavesien kunnostukset jatkuvat, sillä esteiden poisto ei aina yksin riitä pelastamaan vaelluskaloja. Kunnostuksissa luodaan lisääntymis- ja poikasalueita ja parannetaan virtavesiekosysteemejä, jotta kalojen luontainen lisääntyminen onnistuisi.

Lähde: WWF Suomi

Author: Saara Teirikko