Tampereen kaupungin Perhetukikeskus Päiväperho tarjoavat täysin uudenlaista virtuaalista vertaistukiryhmää vanhemmille, joilla on huolta omasta päihteidenkäytöstään. Palvelussa on kyse lokakuuhun asti kestävästä kokeilusta, joka toteutetaan yhteistyössä CoHeWe-hankkeen ja Perhetukikeskus Päiväperhon kanssa.
Vertaistukiryhmän tavoitteena on samantapaisessa elämäntilanteessa olevien vanhempien kohtaaminen nimettömästi. Ryhmässä on mukana myös päihdetyön ammattilainen. Ryhmä on suunnattu lasta odottaville ja pienten lasten vanhemmille. Palvelulla pyritään lisäämään vanhempien tietoisuutta päihteiden käytön vaikutuksista lapsen elämään. Ammattilaisten näkökulmasta tavoitteena on lisätä perheiden hyvinvointia ja rohkaista palvelun piiriin niitä asiakkaita, joita ei aiemmin ole tavoitettu.
Virtuaalimaailmassa hahmot arvotaan sattumanvaraisesti. – Ryhmä kokoontuu virtuaalisessa galleriamaailmassa ja siinä saa esiintyä toisessa roolissa, virtuaalihahmona. Tämä voi helpottaa puhumista vaikeasta ja helposti leimaavasta aiheesta, kertoo osastonhoitaja Anna Trygg Perhetukikeskus Päiväperhosta. Vertaistukiryhmä kokoontuu keskiviikkoisin Pikku Kakkosen aikaan ja sitä ohjaavat päihdetyön ammattilaiset. Yhteen ryhmään mahtuu mukaan kerralla seitsemän asiakasta. – Kokeilun tarkoituksena on tarjota lapsiperheille apua matalalla kynnyksellä ja kerätä tietoa tällaisen palvelun hyödyllisyydestä sekä jatkokehittämistarpeista, kertoo osastonhoitaja Anna Trygg.
Ryhmään ilmoittaudutaan lähettämällä oma sähköpostiosoite osoitteeseen paivaperhoset(at)tampere.fi ja vastauksena saa tarkemmat ohjeet sekä kutsun ryhmään.
Kokeilu toteutetaan osana Co-created Health and Wellbeing (CoHeWe) -hanketta, joka saa 6Aika Strategian kautta EAKR-rahoitusta. Palveluna hyödynnetään Agils Oy:n kehittämää Altogame-ratkaisua. Altogame on virtuaalinen hahmopohjainen keskusteluympäristö, joka on saanut hyvän vastaanoton mm. Englannissa julkisen terveydenhuollon vertaisryhmäratkaisuna.
Lähde: Tampereen Kaupunki