Kasvihuonekaasuinventaarion ennakkotietojen mukaan maankäyttö, maankäytön muutokset ja metsätalous (LULUCF) -sektorin nettonielu oli -14,7 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia vuonna 2019.
Vuoteen 2018 verrattuna nielu kasvoi 79 prosenttia, mutta oli edelleen 2000-luvun toiseksi pienin. Vuonna 2019 metsämaan nettonielu oli -22,9 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia (milj. CO2-ekvivalenttitonnia). Nielu kasvoi edellisvuodesta 50 prosenttia. Nielu kasvoi, koska hakkuut vähenivät 8 prosenttia vuoteen 2018 verrattuna. Metsäteollisuuden puunkäyttötilaston mukaan kotimaisen raakapuun käyttö aleni viidellä prosentilla. Tämän vuoksi puutuotteiden nielu oli 26 prosenttia pienempi kuin edellisvuonna Viljelysmaiden ja ruohikkoalueiden päästöt kasvoivat yhteensä 0,1 milj. CO2-ekvivalenttitonnilla, kun taas sekä kosteikkojen että rakennettujen alueiden päästöt alenivat yhteensä 0,2 milj. CO2-ekvivalenttitonnia.
Maataloussektorin kasvihuonekaasupäästöt kasvoivat hieman edelliseen vuoteen verrattuna. Vuonna 2019 päästöt olivat 6,6 milj. CO2-ekvivalenttitonnia, kun vuonna 2018 ne olivat 6,5 milj. CO2-ekvivalenttitonnia. Parempi satotaso ja lisääntynyt keinolannoitteiden käyttö tuottivat suuremmat maaperän dityppioksidipäästöt kasvintähteistä ja lannoituksesta edelliseen vuoteen verrattuna. Uutena laskentaan otettiin mukaan kerääjäkasvit.
Toukokuussa julkaistun pikaennakkotiedon mukaan LULUCF-sektorin nettonielu vuodelle 2019 oli -17,4 milj. CO2-ekvivalenttitonnia eli 2,7 milj. CO2-ekvivalenttitonnia nyt laskettua suurempi. Toukokuun pikaennakkoon laskettiin vain hakkuiden vaikutus metsän hiilivarastoihin sekä puutuotteet. Nyt ennakkotietoihin laskettiin kaikkien maankäyttöluokkien ja maankäytön muutosluokkien hiilivarastojen muutokset sekä kasvihuonekaasupäästöt uusimmilla valtakunnan metsien inventointi- ja tilastotiedoilla. Maataloussektorin tulos muuttui hyvin vähän pikaennakkoon verrattuna.
Lähtötietoihin, päästökertoimiin ja malleihin liittyvistä epävarmuuksista johdetaan päästöluokittaiset ja sektorikohtaiset epävarmuudet. LULUCF-sektorin laajuuden ja luonteen vuoksi epävarmuudet ovat suuria verrattuna kasvihuonekaasuinventaarion muiden sektoreiden epävarmuuksiin. Metsämaan puuston hiilitase on luotettavimpia LULUCF-sektorin arvioita; epävarmuudeksi arvioidaan noin ± 31 prosenttia. Maataloussektorin epävarmuus on selvästi LULUCF-sektoria pienempi, sillä lähtötiedoiksi on käytettävissä tarkkoja maatalouden tilastoja muun muassa eläinten lukumääristä.
Lähde: Luke