Parlamentti hyväksyi keskiviikkoillan äänestyksessä päätöslauselman monivuotisesta rahoituskehyksestä 2021–2027, toimielinten välisestä sopimuksesta, elpymisvälineestä ja oikeusvaltioasetuksesta äänin 496 puolesta, 134 vastaan ja 65 tyhjää. Päätöslauselmassaan parlamentti suhtautuu myönteisesti poliittiseen yhteisymmärrykseen EU:n rahoituspaketista ja sen sisältämästä uudesta oikeusvaltiomekanismista, ja muistuttaa sen historiallisesta merkityksestä. Oikeusvaltioperiaatteen ehdollisuutta noudatettava 1.1.2021 alkaen
Parlamentti huomauttaa, ettei sillä ole suurta merkitystä, että Eurooppa-neuvosto julistuksessaan (annettu 11.12.) toteaa, ettei komissio voi soveltaa oikeusvaltiomekanismia ennen EU-tuomioistuimen arviota. Päätöslauselmassa muistutetaan, että parlamentin ja neuvoston oikeudellisesti sitovassa tekstissä mekanismin toiminnasta todetaan selkeästi, että mekanismia sovelletaan 1.1.2021 alkaen.
EU-sopimusten mukaisesti Eurooppa-neuvosto ei toimi lainsäätäjänä. Mepit katsovatkin näin ollen, että “Eurooppa-neuvoston poliittista julistusta ei voida pitää lainsäädännön tulkintana”. Komissio hoitaa tehtäväänsä täysin riippumattomana, ja Eurooppa-neuvoston päätelmät ”eivät voi sitoa komissiota sen soveltaessa säädöksiä”, mepit huomauttavat päätöslauselmassaan.
Parlamentti pitää erittäin valitettavana, että EU:n neuvoston yksimielisyysvaatimuksen vuoksi monivuotisen rahoituskehyksen ja uusien omien varojen hyväksyminen on viivästynyt kohtuuttomasti. Parlamentti esittää, että tulevassa Euroopan tulevaisuutta käsittelevässä konferenssissa on käsiteltävä näiden yksimielisyysvaatimusten aiheuttamien esteiden poistamista.