Näkökulmia värin materiaalisuuteen ja bioväreihin

Värin monipuolisten ominaisuuksien ja värjäämisen vaikutusten ymmärtämiseksi väri on ymmärrettävä itse materiaalina, jolla on oma olemuksensa. Visuaalisten piirteidensä lisäksi väriaineet koostuvat kemiallisista yhdisteistä ja saattavat muuttua ja haalistua ajan myötä. Värien tuotantomenetelmästä riippuen väriaineilla on myös monenlaisia haitallisia vaikutuksia ympäristöön ja ihmisiin. Värien psykologiset vaikutukset samoin kun suhteemme väreihin voivat myös riippua väriaineiden fyysisestä elinkaaresta. Kuinka kaikille näille näkökohdille voitaisiin antaa yhtä paljon arvoa ja huomiota, kun ajatellaan värejä?

BioColour-tutkimusprojektissa kehitetään uutta tietoa, prosesseja ja ratkaisuja bioväriaineiden tuotantoon ja käyttöön. Tutkimuksen kohteena on koko tuotantoketju, jotta bioväriaineista voidaan kehittää käyttökelpoinen vaihtoehto synteettisille väreille. Tässä yhteydessä on oleellista tutkia myös bioväriaineiden kulttuurisia, sosiaalisia ja eettisiä näkökohtia. Hankkeen tavoitteena onkin käynnistää keskustelua synteettisten väriaineiden laaja-alaisesta käytöstä ja asemasta ”normaalina”.

Vaikka bioväriaineilla värjätyt tuotteet eivät ole esimerkiksi välttämättä yhtä kirkkaita kuin synteettisillä väreillä värjätyt ja niiden sävyissä voi olla vaihtelua, voi näistä piirteistä mahdollisesti tulla osa uutta estetiikkaa, jossa väriä arvostetaan kokonaisvaltaisemmin, ainutlaatuisena ja dynaamisena materiaalina. Ihannetapauksessa tämä asettaisi bioväriaineet ilmeiseksi ja houkuttelevaksi valinnaksi sekä luonnolliseksi osaksi kestävää elämäntapaa.

Yleisötapahtuma Tiedekulmassa
BioColour-projekti järjestää maanantaina 17.8. yleisötapahtuman ”BioColour Splashes – Engaging with materiality and colour”, jossa keskitytään materiaalisuuden ja värin eri näkökulmiin. Muotoilija ja Aalto-yliopiston työelämäprofessori Julia Lohmann on yksi projektin tutkijoista ja puhuja tapahtumassa. Lisäksi ohjelmassa on Amsterdamin yliopiston konservaatiotieteiden professorin Maarten van Bommelin puhe kulttuuriperintökohteissa käytettyjen luonnonväriaineiden ikääntymisestä ja muuntumisesta ja kotitaloustieteen professori Minna Autio Helsingin yliopistosta puhuu kuluttajien näkemyksistä pakkauksista, materiaaleista ja väreistä, sekä Marvacon Executive Partner Kai Lankinen esittelee ympäristöystävällisempään tuotantotapaan tähtääviä pakkaustulostuksen teknologioita.

Monitieteinen BioColour-tutkimushanke on Helsingin yliopiston koordinoima ja sitä rahoittaa strategisen tutkimuksen neuvosto. Projektissa on mukana asiantuntijoita kymmenestä eri tutkimusyksiköstä.

Lähde: Aalto-yliopisto

Author: Tuula Pohjola