Kesän lopulla nuoret hakeutuivat Diakonissalaitoksen Vamos-palveluihin aiempaa enemmän. Yhteyttä on otettu varsinkin nettisivujen kautta. Pääkaupunkisedun lisäksi Vamos toimii kuudella paikkakunnalla. Syksyllä Vamos-työ käynnistyy myös Tampereella sekä Kemin ja Tornion alueella.
Korona-aalto merkitsee nuorille yksin jäämisen ja epävarmuuden tunteita sekä samalla riskiä syrjäytyä. Etäopetus, eristäytyminen, opiskelu- tai koulutuspaikan puuttuminen heikentävät monen nuoren uskoa tulevaisuuteen. Nuorten yhteydenottoja Vamokseen tulee jatkuvasti. Helsingissä keväällä palvelussa mukana oleviin nuoriin oltiin aktiivisesti yhteydessä, vaikka osa nuorista jätti valmennuksen tauolle.
”Haluamme viestiä nuorelle, että olemme täällä, kun hän haluaa taas mukaan. Helsingin Vamoksessa voi myös suorittaa kesken jääneitä perusopintoja Suomen Diakoniaopiston opettajien opetuksessa tai ammatilliseen koulutukseen valmistavia Valma-opintoja Stadin ammattiopiston ryhmässä”, kertoo palvelualuejohtaja Jenni Oliveira.
Vamos-työtä tehdään myös maahanmuuttajanaisten parissa. Monet heistä työskentelevät palvelualoilla, joilla työt ovat vähentyneet. Espoossa Vamos jalkautui kesällä nuorten pariin. Siellä tavoitetaan myös koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevia nuoria, joiden äidinkieli on muu kuin suomi. Monet nuoret tarvitsevat tukea tulevaisuutensa suunnitteluun. – Koronan vuoksi moni nuori on joutunut lomautetuksi tai työttömäksi, ja tämä on lisännyt kysyntää valmennukselle. Nuorten saaminen takaisin työelämään tai opintoihin on tärkeä, muistuttaa yksikönjohtaja Minna Latonen.
Vantaalla Vamos järjestää opintopiiritoimintaa koululaisille, joilla suomi on toisena kielenä, antaa uravalmennusta sekä tarjoaa Uudenmaan Marttojen vetämiä nuorten ruokakursseja. Lisäksi Länsi-Vantaan peruskouluilla järjestetään välituntitoimintaa, joka yhdistää koululaisia eri taustoista.
Vamos tekee aktiivisesti yhteistyötä sekä oppilaitosten että työpaikkojen kanssa. Tarkoitus on tiivistää yhteyksiä paikallisiin yrityksiin, sillä näin nuoret saavat tarvitsemaansa yhteisön tukea ja kannustusta työuralle. Yritykset tarjoavat nuorille myös mahdollisuuksia tutustua työelämään. Moni yrittäjä on jakanut nuorille suunnatussa ”Työelämäpäivässä” oman uratarinansa, mikä on ollut nuorille hyvin merkityksellistä.
Yritysten ja yksityisten ihmisten tuki ja lahjoitukset mahdollistavat osaltaan pysyvämmän Vamos-toiminnan. Hyödynsaajina ovat tukea tarvitsevat nuoret. Yhteistyö paikallisten yritysten ja järjestöjen kanssa on kannattavaa, koska nuoret löytävät niiden avulla polkuja työelämään, esimerkiksi työkokeiluun tai kuntouttavaan työtoimintaan.
Lähde: Diakonissalaitos