Reilu ruokamurros vaatii eri tavoitteita yhteensovittavaa politiikkaa ja laajaa osallistumista, kiteyttää Just food – Reilu ruokamurros -hankkeen tänään julkaistu ensimmäinen politiikkasuositus, jonka kirjoittajajoukkoon kuuluu asiantuntijoita usealta eri tieteenalalta. On arvioitu, että vuoteen 2035 mennessä ruokajärjestelmän ilmastopäästöjä voitaisiin vähentää ainakin kolmanneksella. Suomessa turvepeltojen käytön muutokset, peltojen hiilivarannosta huolehtiminen ja ruokavaliomuutokset ovat tehokkaita tapoja vähentää ruokajärjestelmän ilmastovaikutuksia, Kaljonen summaa.
Julkista ohjausta tarvitaan näyttämään suuntaa ja asettamaan lainsäädännöllä tarvittavat kannustimet ja rajoitteet. Ilmastolakiin voidaan kirjata reilun siirtymän periaatteet ohjaamaan ilmastopolitiikkaa sekä säätää oikeudesta hyvityksiin kohtuuttomasta haitasta. Maataloustuilla voidaan kannustaa viljelijöitä ilmastotoimiin, kuten viljelytapojen ja maankäytön muutoksiin turvemailla. Ympäristökriteerien liittäminen ravitsemussuosituksiin auttaa vahvistamaan kestävän ravitsemuksen eteen tehtävää työtä. Kokonaisvaltaista ruokapolitiikkaa tarvitaan koordinoimaan eri toimia. Ruokamurroksen laajuus vaatii kehittämään uusia osallistumisen tapoja politiikan valmisteluun ja toteutukseen.
Ruokamurroksen hyödyt ja haitat kohdistuvat eri ryhmiin eri tavoilla. Siksi reiluuden kannalta on tärkeää, että mahdollisimman monet voivat osallistua ilmastotoimien kehittämiseen ja niistä sopimiseen. Hyvittäviä keinoja tarvitaan, jos ilmastotoimet haittaavat kohtuuttomasti joidenkin ryhmien hyvinvointia tai toimeentuloa. Keinoja ovat esimerkiksi koulutus, siirtymätuet ja rahallinen korvaus. Siirtymäajat lieventävät hyvittämisen tarvetta. Keskustelu ja ymmärrys ilmastotoimien oikeudenmukaisuusvaikutuksista ruokajärjestelmässä on vasta aluillaan. Just food -hanke haluaa omalta osaltaan tukea tätä keskustelua suomalaisessa yhteiskunnassa. Kaljonen korostaa, että vaikka yksityinen sektori tekee tärkeää työtä päästöjen vähentämiseksi, julkisen politiikan roolia ei voi sivuuttaa reilussa ruokamurroksessa.
Tällä viikolla käynnistyi myös hankkeen uusi keskustelunavaus Ruoka murroksessa -podcast, joka avaa hankalia käsitteitä ja herättelee keskustelua aiheen eri näkökulmista. Ensimmäisessä jaksossa Kaisa Karttunen sekä Minna Kaljonen keskustelevat juontaja Hanna Jensenin johdolla perusasioista ja siitä, mitä matka kohti reilua, kestävää ja ilmastoviisasta ruokajärjestelmää käytännössä tarkoittaa.
Lähde: Suomen ympäristökeskus