Puurakentamiselle on valtavat kansainväliset markkinat, mutta Suomessa kaivataan lisää osaajia ja tutkimustietoa. Teollisen puurakentamisen tutkijakoulu on Suomen suurin puurakentamiseen keskittyvä tutkimus- ja koulutuskokonaisuus, joka paikkaa tätä puutetta yhteistyössä alan yritysten kanssa.
Tampereen yliopiston rakennetun ympäristön tiedekunta käynnistää tammikuussa 2021 teollisen puurakentamisen tutkijakoulun. Tutkijakoulussa tehdään väitöstutkimusta sekä muita opinnäytetöitä, joiden aiheet kattavat teollisen puurakentamisen suunnittelusta aina (uusio)käyttöön asti.
Tutkijakoulun vastuullisena johtajana toimii professori Sami Pajunen yhdessä associate professor Markku Karjalaisen kanssa. – Tutkijakoulu päätettiin perustaa, koska puurakentamisen alalla on kova tarve tutkitulle tiedolle sekä asiantuntijoille. Suomessa tehdään kyllä puurakentamiseen liittyvää tutkimusta, mutta se on hieman hajallaan ja johtaa pilottimaisiin hankkeisiin eikä kokonaisuuden systemaattiseen kehittämiseen. Tutkijakoulu on tehokas alusta, jonka avulla voimme kohdistaa usean tutkijan työpanoksen palvelemaan samaa tarkoitusta eli teollisen puurakentamisen kokonaisvaltaista kehitystä, Pajunen sanoo.
Toiminta alkaa vuodenvaihteessa neljän tohtoriopiskelijan ja kahden diplomityöntekijän palkkaamisella. Tutkijakoulun tuottama tieto on vapaasti koko suomalaisen rakennusalan käytössä. – Tutkijakoulun budjetilla teetetään opinnäytetöitä myös yhteistyöverkostomme muissa oppilaitoksissa. Näin tehdyn työn vaikuttavuus saadaan monistettua ja levitettyä muuallekin kuin Pirkanmaalle, Pajunen kertoo.
Yhteistyöverkostoon kuuluu useita rakennusalan oppilaitoksia ympäri Suomea. Tutkijakoulun vuosibudjetti tulee olemaan noin puoli miljoonaa euroa. Tutkijakoulun tavoitteena on olla pitkäkestoinen projekti, vähintään kahdeksan vuotta. Rahoitusta on nyt kerätty 3-4 vuodelle. Tutkijakoulun toiminnassa on jo iso joukko eturivin suomalaisia yrityksiä: rakennesuunnittelutoimistoja, puutuoteteollisuuden yrityksiä, rakennusliikkeitä ja rakennuttajia. Lisäksi Puutuoteteollisuus ry on mukana hankkeessa viestinnän ja koordinoinnin saralla.
Lähde: Tampereen yliopisto