Verkkokiusaaminen on yleinen ilmiö erityisesti nuorten keskuudessa. TietoEVRY ja Lasten ja nuorten säätiö etsivät yhdessä ratkaisuja nettikiusaamista vastaan innovatiivisin keinoin. Yhdessä nuorten kanssa kehitetty fontti korjaa kirjoitetun vihapuheen automaattisesti ja herättää nuoret pohtimaan sanavalintojaan.
Digitaalisiin palveluihin ja ohjelmistoihin keskittynyt TietoEVRY ja Lasten ja nuorten säätiö tekevät yhteistyötä kitkeäkseen nettikiusaamista ja herättääkseen keskustelua aiheesta. Nuorten sosiaaliset kontaktit tapahtuvat yhä useammin erilaisissa verkkoympäristöissä, mikä tekee nettikiusaamisesta merkittävän ongelman – jopa kolmasosa kiusaamisesta on siirtynyt nettiin ja määrä kasvaa nopeasti*. Projektin yhteydessä järjestettyihin Lasten ja nuorten säätiön työpajoihin osallistuneista nuorista jopa yli 65 % on kohdannut kiusaamista netissä. Kevään 2020 aikana järjestetyissä etätyöpajoissa yli kolmasosa nuorista kertoi vihapuheen myös lisääntyneen koronapandemian aikana.
Nuorten työpajoissa jakamia kokemuksia on käytetty pohjana sanastolle, jonka pohjalta on luotu kiusaamisen vastainen fontti yhdessä Great Apes -digistudion kanssa. The Polite Type -fontti tunnistaa loukkaavia ilmaisuja ja vihapuhetta. Haukkumasanat korvautuvat neutraaleilla sanavalinnoilla, tavoitteena herättää käyttäjä pohtimaan sanojen todellista merkitystä. Vanhemmat ja opettajat voivat käyttää fonttia myös nettikäyttäytymistä koskevan opetuksen tukena. Fontin ensimmäinen versio on koodattu englanniksi, sillä sen avulla halutaan herättää myös kansainvälistä keskustelua vastuullisen nettikulttuurin luomisesta.
”Tämän hankkeen ja The Polite Type -fontin kautta haluamme edistää yhdenvertaisuutta ja vähentää syrjintää digitaalisissa kanavissa sekä nostaa nettikiusaamisen julkiseen keskusteluun. Meille on tärkeää olla mukana tekemässä digiympäristöstä turvallisempaa paikkaa kaikille. Fontti on myös avaus keskustelulle siitä, miten empatia voisi olla jatkossa osa jokaisen nettikäyttäytymistä. Muutos vaatii uudenlaisia ideoita – haluammekin haastaa yritykset, yhteisöt ja vaikuttajat laajasti mukaan pohtimaan keinoja nettikiusaamisen ehkäisemiseksi”, sanoo TietoEVRYn viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Kia Haring.
‘The Polite Type’ -hankkeessa mukana ovat olleet myös Yhdenvertaisuusvaltuutetun ylitarkastaja Michaela Moua, tutkijataustainen monimuotoisuuskonsultti Jonna Louvrier sekä työelämän monimuotoisuutta edistävä Inklusiiv-yhteisö. Hanke etsii nyt muiden organisaatioiden ja kiinnostuneiden kehittäjien apua. Ensimmäisenä The Polite Type tuodaan opettajien ja oppilaiden käyttöön kansainvälisessä HEI Schools -varhaiskasvatusverkostossa.
The Polite Type -fonttia voi kokeilla ja sen voi ladata osoitteessa www.thepolitetype.com
Lähde: TietoEVRY