Teollisuuden ja tutkimuslaitosten yhteistyömalli lisäsi tieteellistä vaikuttavuutta palveluliiketoiminnan tutkimuksessa – Vaasan yliopistossa syntyi useita väitöskirjoja

Palveluratkaisut laitekannan hallintaan -tutkimusohjelma eli S4Fleet on lisännyt tuntuvasti tieteellistä vaikuttavuutta teollisen palveluliiketoiminnan tutkimuksessa. DIMECCin tutkimusohjelmaan osallistuivat Vaasan yliopisto sekä viisi muuta tutkimusyksikköä ja 23 yritystä. Tutkimusohjelman tuloksena on syntynyt tai syntymässä jopa 22 väitöskirjaa, joista neljä Vaasan yliopistossa. Yksi näistä väitöskirjoista on Vaasan yliopiston Johtamisen yksikössä työskentelevän Tuomas Huikkolan. – Business Finlandin rahoittama ja DIMECCin organisoima tutkimusyhteistyö on lisännyt yhteistä ymmärrystä Suomelle merkittävästä teollisuuden palveluliiketoiminnasta tutkijoiden ja yritysten tiiviin yhteistyön myötä. Suomalaiset yritykset ovat olleet palveluliiketoiminnan kehittämisen eturintamassa, ja tämä ymmärrys on hyödyttänyt koko kansantaloutta, sanoo Huikkola. Huikkolan väitöskirja tarkasteli organisatoristen kyvykkyyksien muutosta. Suomen Strategisen Johtamisen Seura (SSJS) palkitsi sen parhaana strategisen johtamisen väitöskirjana vuonna 2018.

Palveluratkaisut laitekannan hallintaan -tutkimusohjelma eli Service Solutions for Fleet Management, S4Fleet, DIMECC 2017 tutki teollisten yritysten digitaalista muutosta kohti edistyneitä laitekantatason palvelujärjestelmiä. Laitekannalla tarkoitetaan yritysten myymien, valmistamien ja asentamien laitteiden kokonaisuutta, esimerkiksi hissejä, nostureita tai työstökoneita joko maailmanlaajuisesti tai tietyllä alueella tai asiakkaalla. Tutkimusohjelmaan osallistuneet yritykset ja tutkimusyksiköt loivat yhdessä uutta tietoa ja ratkaisuja laitekantatason palvelullistumiseen strategian, operaatioiden ja teknologian aihepiireissä.

Tutkimusohjelma oli osa Suomen silloista julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöhön perustuvaa innovaatiopolitiikkaa (PPP eli Public Private Partnership), jossa yritykset tarjoavat empiirisen aineiston, rahoittavat ja johtavat tutkimusta ja julkinen sektori osallistuu rahoitukseen (Business Finland) ja tieteelliseen työhön (yliopistot ja tutkimuslaitokset). S4Fleet-tutkimus oli suunniteltu viisivuotiseksi, mutta ohjelman valmistelun aikaan julkisen rahoituksen rahoitusjakso lyhennettiin kolmevuotiseksi johtuen Suomen poliittisista päätöksistä koskien PPP-rahoituksen leikkauksia.

Osallistuvat tutkimusyksiköt kohtasivat haasteen: Tutkimukselle oli asetettu erittäin kunnianhimoisia tieteellisiä tavoitteita mm. väitöskirjojen muodossa, mutta väitöskirjatöiden kestäessä noin 4-6 vuotta kolmevuotinen tutkimusohjelma riitti niihin vain osittain. Tämä merkitsi sitä, että tutkimusohjelmalta odotettiin tieteellisinä tuloksina väitöskirjoja, mutta niihin johtavaa tutkimustyötä pitikin jatkaa ohjelman jälkeen joillakin muilla rahoitusmekanismeilla.

Vaasan yliopiston osuutta S4Fleet tutkimusohjelmassa vetänyt strategiaprofessori Marko Kohtamäki kiittelee vuolaasti tutkimusohjelman rahoitusta, ja painottaa ulkopuolisen rahoituksen merkitystä tutkimuksen rahoituksessa.

Kohtamäen mukaan innovaatiorahoituksen nykytilanne tuottaa innovaatiovelkaa. Se murentaa innovaatiojärjestelmän keskeistä osaa, eli sitä, jossa tutkimustoiminta kohdistuu tekniikan ja liiketoiminnan rajapintaan keskisuurissa ja suurissa teknologiayrityksissä. – Kiitämme DIMECCiä, Business Finlandia ja tutkimusohjelmaan osallistuneita yrityksiä ja tutkimusyksiköitä erinomaisesta ympäristöstä teollisen palvelullistumisen ja laitekannan palveluratkaisujen tutkimukselle. Tutkimustyö tulee jatkumaan, Kohtamäki lupaa.

Lähde: Vaasan yliopisto 

Author: Saara Teirikko