Aurinkopaneelin käyttöikä on 25–30 vuotta. Paneelijätettä syntyy lähitulevaisuudessa miljoonien tonnien vuosivauhdilla. Käytetyistä aurinkopaneeleista on kasvamassa suuri globaali jäteongelma. Valmistajien lupaama käyttöikä aurinkopaneeleille on noin 25–30 vuotta, minkä jälkeen paneeleista tulee elektroniikkaromua. International Renewable Energy Agency IRENA on arvioinut, että vuoteen 2050 mennessä 78 miljoonan tonnin painosta aurinkokennoja on saavuttanut käyttöikänsä lopun ja uutta aurinkopaneelijätettä syntyy tuolloin kuuden miljoonan tonnin vuosivauhtia.
Parasta olisi, jos paneelit eivät päätyisi jätteeksi, vaan niissä käytetyt materiaalit saataisiin kerättyä uudelleen käyttöön. Vanhimmat ja ensimmäisenä kierrätykseen päätyvät aurinkopaneelit sisältävät piitä, kuparia, hopeaa, lyijyä ja tinaa. Lisäksi eri tyyppisissä paneeleissa käytetään indiumia, seleeniä, telluuria, galliumia ja germaniumia. Käytännössä aurinkopaneelit ovat kuitenkin nykyteknologialla erittäin hankalia kierrätettäviä.
”Aurinkopaneelit ovat kierrätysnäkökulmasta hyvin köyhää materiaalia”, kertoo aurinkopaneelien eco-designistä diplomityönsä Aalto-yliopistoon tehnyt Sanna Nevala.”Lisäksi kennot ja metallit on suojattu molemmin puolin EVA-kalvolla. Kalvo on erittäin sitkeää ja pysyy murskauksenkin jälkeenkin edelleen kennojen ja metallien päällä. Tämä tekee eri materiaalien erottelun erittäin hankalaksi.” Varsinkin vanhemmissa aurinkopaneeleissa on myös käytetty liitosaineena lyijyä.
Nykyisellä tekniikalla kierrätysprosessin kustannukset ovatkin yleensä siitä saatavia hyötyjä korkeammat. Siksi suurin osa käytöstä poistetuista aurinkopaneeleista murskataan ja ne päätyvät lopulta maantäytteeksi kaatopaikoille tai esimerkiksi moottoriteiden meluvalleihin. EU-alueen säädökset määräävät aurinkopaneelien kierrättämisen niiden valmistajien vastuulle.Suomessa aurinkopaneelit käsitellään muun sähköelektroniikkaromun kanssa. Periaatteessa taloudelliset kannusteet ovat olemassa. Vuoteen 2050 mennessä kertyvässä aurinkopaneelijätekuormassa arvioidaan olevan uudelleen käytettäviä materiaaleja yli 12 miljardin euron arvosta.
Lähde: SK