Komissio on tänään (1.7.) julkistanut nuorisotyöllisyyspaketin, jonka toimenpiteillä pyritään antamaan nuorille mahdollisimman hyvät keinot kehittää osaamistaan EU:n tulevaisuuden muokkaamiseksi ja menestyä vihreässä ja digitaalisessa siirtymässä. Komissio haluaa sisällyttää vihreän ja digitaalisen siirtymän kiinteäksi osaksi EU:n nuoriso- ja työllisyyspolitiikkaa. Next Generation EU -ohjelmassa ja EU:n tulevassa monivuotisessa budjetissa komissio on jo ehdottanut merkittäviä EU:n rahoitusmahdollisuuksia nuorisotyöllisyyden tueksi. Nyt on EU-maiden tehtävä asettaa nämä investoinnit etusijalle. Nuorten työllisyyden parantamiseen olisi suunnattava vähintään 22 miljardia euroa.
Toimenpidepaketti koostuu neljästä toimintalinjasta, jotka yhdessä muodostavat seuraavalle sukupolvelle sillan työpaikkoihin.
– EU:ssa luotiin ns. nuorisotakuujärjestelmä vuonna 2013. Sen avulla on tuettu noin 24:ää miljoonaa työmarkkinoille pyrkivää nuorta. Komission ehdotuksella neuvoston suositukseksi sillasta työpaikkoihin vahvistetaan nuorisotakuuta entisestään ja pyritään entistä paremmin saavuttamaan haavoittuvassa asemassa olevat nuoret kaikkialla EU:ssa. Kohderyhmään kuuluvat 15–29-vuotiaat. Suosituksessa jatketaan sitoumusta, jonka mukaan nuorisotakuujärjestelmään osallistuva saa työ- koulutus-, oppisopimus- tai harjoittelutarjouksen neljän kuukauden kuluessa. ”Silta työpaikkoihin” tulee olemaan osallistavampi toimintamalli kaikenlaisen syrjinnän välttämiseksi, ja sen tarkoituksena on tavoittaa paremmin muita heikommassa asemassa olevat ryhmät, kuten rodullisten ja etnisten vähemmistöjen nuoret, vammaiset nuoret sekä maaseudun ja syrjäseutujen ja taantuvien kaupunkialueiden nuoret. Se yhdistää toisiinsa yritysten tarpeet, erityisesti vihreässä ja digitaalisessa siirtymässä tarvittavan osaamisen tarjoamisen sekä lyhyet valmennuskurssit. Lisäksi suosituksessa korostetaan räätälöityä neuvontaa, opastusta ja mentorointia.
– Komission ehdotuksella neuvoston suositukseksi ammatillisesta koulutuksesta taas pyritään tekemään koulutusjärjestelmistä nykyaikaisempia, houkuttelevampia, joustavampia ja paremmin vihreään ja digitalouteen soveltuvia. Ketterämpi ja oppijakeskeisempi ammatillinen koulutus valmentaa nuoria ensimmäisiin työpaikkoihinsa ja antaa useammille aikuisopiskelijoille mahdollisuuksia muuttaa tai kehittää työuraansa. Se auttaa ammatillisen koulutuksen tarjoajia kehittymään ammatillisen koulutuksen huippuyksiköiksi monimuotoisuutta ja osallisuutta kunnioittavalla tavalla.
– Uudella panostuksella oppisopimuskoulutukseen tuodaan hyötyjä sekä työnantajille että nuorille ja lisätään ammattitaitoista työvoimaa lukuisille eri aloille. Eurooppalaisen oppisopimusyhteenliittymän kautta on tuotu tarjolle yli 900 000 oppisopimuspaikkaa. Uudistettu yhteenliittymä edistää kansallisia koalitioita, tukee pk-yrityksiä ja vahvistaa työmarkkinaosapuolten, eli työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen, roolia. Tavoitteena on ylläpitää oppisopimustarjontaa, sillä nyt oppisopimuskoulutuksessa olevat nuoret ovat muutaman vuoden päästä ammattitaitoisia työntekijöitä.
– Nuorisotyöllisyyden lisätoimien kohteina ovat työllistymis- ja yrittäjyyskannustimet lyhyellä aikavälillä sekä valmiuksien parantaminen, nuorten yrittäjien verkostot ja yritysten yhteiset koulutuskeskukset keskipitkällä aikavälillä.
Komissio kehottaa EU-maita lisäämään tukea nuorten työllisyyteen hyödyntämällä Next Generation EU -ohjelman ja EU:n tulevan monivuotisen budjetin mittavia rahoitusmahdollisuuksia. EU:n avulla voidaan rahoittaa esimerkiksi seuraavia kohteita:
– Nuorten yrittäjien uusyritystuet ja -lainat, mentorointiohjelmat ja yrityshautomot
– Bonukset pk-yrityksille, jotka ottavat nuoria oppisopimuskoulutukseen
– Työmarkkinoilla tarvittavia uusia taitoja tarjoavat kurssit
– Julkisten työvoimapalvelujen valmiuksien kehittäminen
– Muodollisessa koulutuksessa annettava uraohjaus
– Investoinnit digitaalisen oppimisen infrastruktuuriin ja teknologiaan.
Lähde: Euroopan Komissio