Kemijoki oli Suomen mahtavin lohijoki. Lohet eivät ole kuitenkaan päässeet vuosikymmeniin nousemaan jokea, koska vesivoiman rakentaminen tuhosi joen. Asiaan saattaa kuitenkin tulla muutos. Vuonna 2017 Lapin ely-keskus ilmoitti, että se haluaa muutoksia kaikkien Kemijoen pääuoman voimalaitosten kalatalousvelvoitteisiin. Asia on edennyt, ja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kokoaa juuri nyt lausuntoja asianosaisilta velvoitteiden muuttamisesta. Ely esittää päivitetyiksi velvoitteiksi muun muassa luonnonmukaisten kalateiden rakentamista sekä muutoksia istutusvelvoitteisiin ja ylisiirtoihin. Kun Kemijoen voimaloita rakennettiin, jokiyhtiöitä velvoitettiin muun muassa istuttamaan kirjolohta korvaamaan menetettyjä lohikantoja. Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Päivi Lundvall muistuttaa, että vesilain mukaan velvoitteita voidaan tarkistaa. Nykyiset kalatalousvelvoitteet ovat 40 vuotta vanhat.
Yhtiöt vastustavat velvoitteiden muuttamista. Lisäksi Kemijoki oy suunnittelee uuden Sierilän voimalaitoksen rakentamista Kemijoen viimeiselle luonnontilaiselle koskiosuudelle, vaikka rakentaminen tuhoaisi monien uhanalaisten lajien elinympäristöjä ja siirtäisi vaelluskalojen paluun joelle entistä kauemmaksi tulevaisuuteen. Sierilän voimalaitoksen rakentamisen mahdollistava vesitalouslupa vanhenee ensi kesänä. Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan rakentamista ei saa aloittaa ennen kuin uhanalaisten luontokohteiden selvitykset on tehty ja poikkeusluvat niiden tuhoamiseen on saatu. Uhanalaisten lajien esiintymiä löytyy koko ajan lisää, ja siksi toiveikkuus rakentamatta jäämisestä lisääntyy.
Korkeimman hallinto-oikeuden hylkäävästä päätöksestä huolimatta, Kemijoki oy on uudestaan hakenut rakennuslupaa voimalaitokselle. Muun muassa Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piirin valitusten johdosta rakennusluvan edellyttämän poikkeusluvan käsittely on tällä hetkellä edennyt Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden ratkaistavaksi. Paikalliset asukkaat ja Suomen luonnonsuojeluliitto järjestävät 17.–18. heinäkuuta neljännen kerran Sieriniemen siunaus -soututapahtuman, jolla kiinnitetään huomiota Kemijokea uhkaavaan voimalaitosrakentamisen jatkumiseen.
Lähde: Suomen luonnonsuojeluliitto