Huono-osaisuuden vähentämiseen tarvitaan yhteisiä maakunnallisia tavoitteita.
Yksittäisten kehittämishankkeiden ja eri toimijoiden tulisi tehdä nykyistä paremmin koordinoitua yhteistyötä keskenään. Tämä ilmenee Diakonia-ammattikorkeakoulun uutuusjulkaisusta ”Eriarvoisuutta kaventamassa – tunnista kehittämistarve alueellasi ja hyödynnä valmiit välineet”.
Sosiaalisen osallisuuden edistämisen koordinaatiohanke – Sokra on ollut käynnissä vuosina 2014–2020. Julkaisuun on koottu reilun viiden vuoden kokemuksista Itä- ja Pohjois-Suomessa jalostuneita näkemyksiä siitä, miten huono-osaisuus näyttäytyy alueilla ja miltä se tuntuu köyhien arjessa. Samalla kerrotaan, miten huono-osaisuutta voidaan vähentää ja asukkaiden osallisuutta vahvistaa.
Julkaisu korostaa yhteisten maakunnallisten tavoitteiden tärkeyttä huono-osaisuuden vähentämisessä. Keskeinen viesti on, että yksittäisten kehittämishankkeiden ja eri toimijoiden tulee tehdä paremmin koordinoitua yhteistyötä keskenään. – Huono-osaisuuden vähentäminen ja hyvinvoinnin vahvistaminen edellyttävät toimijoiden ”yhteen hiileen puhaltamista” maakunnan tasolla ja esimerkiksi hankekehittämisen tulosten hyödyntämistä maakunnan suunnittelupöydissä, sanoo Diakin asiantuntija Sakari Kainulainen, joka on yksi julkaisun kirjoittajista.
Julkaisussa esitetään seutukuntien huono-osaisuustilannetta kuvaavat tilastolliset indikaattorit ja kuvataan Helsingin Sanomien keräämällä aineistolla, miten huono-osaisuus näyttäytyy niukassa tilanteessa elävien arjessa. Samoin kerrotaan yksittäisten hankkeiden työn suuntaamisesta. Kokemusten mukaan hyvä hanke kuvaa keskeisimmän tuloksensa konkreettisena tuotteena, joka voidaan ottaa käyttöön palveluissa. Maakunnissa ja alueilla tulee olla yhteinen tavoite, johon eri toimet suunnataan. – Hankkeet eivät ole itseisarvo. Tärkeää on se, millaisen jäljen ne jättävät maakunnan kehittämiseen. Tämä on mahdollista, jos maakuntien linjaukset ja rahoitushaut suunnataan systemaattisesti palvelujärjestelmien kehittämiseen, Kainulainen toteaa.
Julkaisuun on koottu vinkkejä niin alueiden päättäjille, suunnittelijoille kuin myös hankkeita suunnitteleville tahoille. Julkaisun on tuottanut Sosiaalisen osallisuuden edistämisen koordinaatiohanke – Sokran osahankkeen toteuttaja Diakonia-ammattikorkeakoulu Euroopan sosiaalirahaston tuella Itä- ja Pohjois-Suomessa.
Sakari Kainulainen, Varpu Wiens, Joakim Zitting, Ritva Sauvola ja Marjo Pulliainen (2020). Eriarvoisuutta kaventamassa: tunnista kehittämistarve alueellasi ja hyödynnä valmiit välineet. Helsinki: Sokra ja Diakonia-ammattikorkeakoulu. Julkaisu.
Lähde: Diakonia AMK