Kaivosyhtiö Dragon Miningille kymmenientuhansien eurojen uhkasakko – yhtiö ei toimittanut Oriveden jätteiden siivoussuunnitelmaa

Viranomaisten ja australialaisen kaivosyhtiö Dragon Miningin välinen vääntö piilotettujen jätteiden siivoamisesta jatkuu. Pirkanmaan ely-keskus kehotti jo kesäkuun alussa 2020, että Dragon Miningin pitää toimittaa heinäkuun loppuun mennessä työsuunnitelma, joka koskee Orivedellä sijaitsevan kultakaivoksen uumeniin piilotettujen jätteiden siivoamista.

Kaivosyhtiö ei toimittanut työsuunnitelmaa määräajassa, mikä on johtanut siihen, että Pirkanmaan ely-keskus on tehnyt asiasta ympäristönsuojelulain mukaisen hallintopakkopäätöksen. Tehostaakseen vaatimustaan Pirkanmaan ely-keskus asetti Dragon Miningille juoksevan uhkasakon, jossa kiinteän peruserän suuruus on 30 000 euroa ja lisäerän suuruus 10 000 euroa jokaiselta alkavalta kuukaudelta. Nyt Pirkanmaan ely-keskus velvoittaa, että siivoustyö pitää aloittaa 1. lokakuuta 2020 ja työ pitää saada päätökseen vuoden loppuun mennessä. Jos kaivosyhtiö ei noudata velvoitetta, voi ely-keskus tuomita uhkasakon maksettavaksi.

Dragon Mining on perustellut haluttomuuttaan siivoustyön aloittamiseen sillä, että jätteitä on sullottu 66–85 metrin syvyyteen jo edellisen omistajan aikana, ja kaivokseen on sijoitettu jätteitä ”vanhan kaivoskäytännön mukaisesti”. Jätteiden sullominen kaivokseen on aloitettu jo 2000-luvun alussa, jolloin kaivoksen omisti Outokumpu. Ympäristölain vastainen toiminta on jatkunut vuoteen 2016 saakka ja sitä on pääosin toteuttanut Dragon Mining. Viranomaiset ovat pyytäneet jätteistä selvitystä myös Outokumpu Miningilta. Dragon Miningin mielestä jätteet eivät ole laadultaan myöskään vaarallisia, mutta niiden ylös kaivaminen on työturvallisuuden näkökulmasta katsottuna vaarallista. Samaa mieltä oli kaivosturvallisuudesta vastaava Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, joka lausui Pirkanmaan ely-keskukselle asiasta maaliskuussa 2019.

Konsulttiyhtiön tekemässä selvityksessä jätteen määräksi arvioidaan 310 000–465 000 kiloa sekajätettä. Jätemäärä vastaisi noin 900–1 350 ihmisen tuottamaa jätemäärää vuodessa. Aiemmin louhoksesta on nostettu jätteitä maan pinnalle noin 28 000 kiloa. Ely-keskuksen mukaan konsulttiyhtiön selvitys ei anna kokonaisvaltaista kuvaa jätteiden laadusta, vaan niiden koostumus ja ominaisuudet on tunnettava yksityiskohtaisesti vaikutusten arvioinnin kannalta.

Kaivosyhtiön ja Tukesin turvallisuusperusteluja voidaan pitää jokseenkin erikoisina, sillä kaivoksessa on ollut turvallista kaivaa kultaa noin kaksikymmentä vuotta. Sinä aikana kultaa on löytynyt noin 17 tonnia. Pirkanmaan ely-keskuksen näkemys siivoustyön turvallisuudesta onkin päinvastainen kuin kaivosyhtiö Dragon Miningin ja Tukesin. Ely-keskuksen mukaan jätteitä on jo nyt kaivettu yläkautta lajitteluun noin 30 000 kiloa. Kaivoskuilua on myös kairattu, kun konsulttiyhtiö teki selvitystyötä jätteiden määrästä. Lisäksi kaivosta on tuettu usein eri menetelmin. Dragon Mining onkin aikonut hakea laittomalle jätetäytölle jälkikäteisesti ympäristölupaa. Ely-keskus puolestaan valvoittaa kaivosyhtiötä jatkamaan selvitystyön tekemistä ja työsuunnitelmaa, joka tähtää kaivoksen siivoamiseen.

Poliisi epäilee Dragon Miningia törkeästä ympäristön turmelemisesta. Tekijä voidaan tuomita, jos rikoksessa tavoitellaan huomattavaa taloudellista hyötyä tai rikos tehdään erityisen suunnitelmallisesti. Teon vähimmäisrangaistus on neljä kuukautta ja enimmäisrangaistus kuusi vuotta vankeutta. Poliisin tietoon Oriveden kultakaivoksen laiton kaatopaikka tuli syyskuussa 2018, kun Suomen Kuvalehti uutisoi kaivokseen piilotetuista jätteistä.

Lähde: Suomen Kuvalehti 

Author: Saara Teirikko