LUT-yliopistoa edistämästä Fusion Grid -hanketta – Afrikassa asennettiin etäohjauksessa aurinkosähköjärjestelmä elinoloja parantamaan

Fusion Grid -hanke mahdollistaa sähkön ja tietoliikenneyhteydet sekä digitaaliset palvelut kehitysmaiden yhteisöille. Verkkojärjestelmä päivitettiin pilotointikohteessa Namibiassa LUTin etäohjauksessa, sillä koronarajoitukset estivät matkustamisen paikan päälle. Omavarainen aurinkosähkö- ja nettijärjestelmä voisi mullistaa miljardien köyhissä oloissa asuvien elämän. Sähkön avulla voidaan parantaa elinoloja, ja pääsy internetiin sekä digitaaliset palvelut mahdollistavat esimerkiksi opiskelun, koulutuksen ja pienyrittäjyyden.

Joulukuussa 2019 namibialaisen Oniipan kylän viisi taloa sähköistettiin aurinkosähkö- ja energiavarastojärjestelmällä osana Fusion Grid -hanketta. Verkkoyhteyksiä paikan päällä asentamassa ollut LUTin sähkötekniikan tutkijatohtori Antti Pinomaa kertoo, että tuolloin asennettiin väliaikaisratkaisu, sillä varsinaisten komponenttien toimituksessa oli vaikeuksia. Pinomaan mukaan ihmiset reagoivat ikimuistoisesti, kun järjestelmä kytkettiin päälle. Sähkö mahdollisti kotien valaisemisen, älylaitteiden ja puhelimien lataamisen, tuulettimien käyttämisen ja musiikin kuuntelemisen. Myös internetyhteys otettiin riemuiten vastaan.

Korona haittasi kehittämistä kentällä, mutta mahdollisti uuden toimintatavan
Maaliskuussa 2020 aurinkosähköjärjestelmää päivitettiin ja sen energiakapasiteetti tuplattiin – koronatilanteesta huolimatta.  Korona-viruksen leviämisen vuoksi Pinomaan oma ja muun tutkimusryhmän matka Namibiaan peruuntui, mutta järjestelmän asennus- ja päivitystyöhön valjastettiin Fusion Grid -hankkeen toinen vetäjä, Aalto-yliopiston professori Marko Nieminen. Hän oli silloin jo Afrikassa.  Oniipan kylän uudet aurinkosähkölaitteet pääsivät piuhojen päähän ja paikoilleen paikallisen sähkömiehen ja asukkaan avulla. Pinomaa ohjasi työn Skypen välityksellä LUTin Lappeenrannan kampukselta jatko-opiskelijansa Iurii Demidovin kanssa.

Elinoloja helpottamaan tarkoitettu teknologia muuttuu kehitysmaissa usein ongelmajätteeksi heti ensimmäisen vikatilan ilmettyä, sillä huolto-osaamista ei paikallisesti yleensä löydy eikä sitä ole taloudellisesti järkevää toimittaa pitkän matkan takaa. Pinomaan mukaan asentajien lähettäminen on ollut kulujen vuoksi se tekijä, mikä kaataa esimerkiksi off-grid eli omavaraisten, kansallisesta sähköverkosta irrallaan olevien järjestelmien kannattavuuden. “Nyt osoitimme, toki olosuhteiden pakottamana, että asioita voidaan tehdä toisin. Eli jotain uutta ja positiivistakin tämä Korona-tilanne avasi”, Pinomaa toteaa.

Lähde: LUT-yliopisto 

Author: Tuula Pohjola

Vastaa