Maanalaisen työturvallisuuden koulutuskeskuksen toteuttaminen alkoi Pyhäjärvellä

Henkilö- ja työturvallisuusalan toimijoille ympärivuotista testaus- ja palvelutoimintaa tarjoavan koulutuskeskuksen toteuttaminen Pyhäsalmen kaivokseen on alkanut. Maanalainen koulutus-, harjoittelu-, kehittämis- ja innovaatioympäristö on ainutlaatuinen niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin.

Henkilö- ja työturvallisuuden harjoitteluun ja koulutukseen maanalaisissa tiloissa on tarvetta laajasti niin julkisilla kuin yksityisilläkin organisaatioilla; palo- ja pelastuslaitoksilla, kaivosyhtiöillä alihankkijoineen, maanalaista rakentamista suorittavilla yrityksillä, energiayhtiöillä, työ- ja paloturvallisuuden teknologiatoimittajilla.

Kaikilla uusilla tai satunnaisesti maanalaisessa ympäristössä työskentelevillä työntekijöillä ei ole aina ammatillista osaamista tai kokemusta toimia turvallisesti kaivosympäristössä. Tämä asetetaan lähtökohdaksi suunniteltaessa tilojen käyttäjille työsuojelun näkökulmasta annettava perehdytys maan alaisen toimintaympäristön turvallisuusmääräyksiin ja -ohjeisiin, joissa korostuvat mm. hälytyksen tekeminen, turvallinen poistuminen ja liikkuminen, turvallinen ajotapa, viestintäjärjestelmien ja suojainten oikeanlainen käyttö. Maan alla testaukseen, tuotekehitykseen, harjoitteluun sekä koulutukseen käytetään erilaisia kuiluja, periä ja tunneleita.

Palo- ja pelastustoimen harjoittelun ja koulutuksen, testaus- ja kehittämistyön turvallisuus edellyttää systemaattista turvallisuusjohtamista. Hankkeessa osatoteuttajana toimivan Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin tehtävä on suunnitella ja toteuttaa koulutusympäristöön ISO 45001 Työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmät –standardin mukainen johtamisjärjestelmä. Standardi tukee turvallisuuskulttuurin kehittämistä ja järjestelmälle voidaan hakea sertifiointi. Standardin mukaisesti laadittu järjestelmä antaa CALLIO koulutusympäristön asiakkaalle osoituksen työturvallisuusasioiden huomioimisesta ja asiakas voi luottavaisin mielin tulla ja perehdytyksen saatuaan toimia tiloissa tuvallisesti.

Järjestelmän kehittämistyössä tarkastellaan työ-, terveys- ja turvallisuusnäkökohdista kaikki koulutuskeskuksen käyttöön tulevat tilat ja harjoitteluympäristöt sekä niihin suunnitellut toiminnot. Vaaratilanteet tunnistetaan, niiden vaikutus ja todennäköisyys arvioidaan. Samoin huomioidaan kaivosalueen yleiset turvallisuusvaatimukset ja niihin laaditut käytännöt, joita on noudatettava, esim. järjestys ja siisteys, yleinen paloturvallisuus, liikenne, opasteet, henkilökohtaisten suojainten käyttö.

EAKR-rahoitteisen CALLIO Underground Rescue (UR) –hankkeessa toteutettava koulutuskeskus sijoitetaan kaivoksen entiselle +400-päätasolle tiloihin, jossa aktiivinen louhintatoiminta on päättynyt. Kokonaisuudessaan kaivostoiminta päättyy kesäkuussa 2021, jonka jälkeen rikastamon toiminta jatkuu vielä 5 vuotta. Vireillä on useita Pyhäsalmen kaivoksen uusiokäyttöön tähtääviä projekteja.

Lähde: Oulun yliopisto

Author: Tuula Pohjola